Wat is de ziekte van Paget?

Borsten met rode roosDe ziekte van Paget (wordt ook tepelkanker genoemd) is een nogal zeldzame kanker in de opperhuid van de borst in het gebied van de tepels. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze aandoening krijgen. Het is vernoemd naar de pathaloog en chirurg James Paget die als eerste het bestaan ontdekte.

Het is een type borstkanker die vrouwen en mannen tussen de 50 en 75 jaar, treft. Het uit zich als een vorm van eczeem rondom de tepels, wat er toe leidt dat men in eerste instantie er van uitgaat dat men deze borstaandoening zelf kan behandelen met een zalf of crème. Deze handeling zorgt er voor dat de juiste medische diagnose te laat wordt vastgesteld, met alle nare gevolgen van dien. 

Risicofactoren en oorzaak

De ziekte van Paget ontstaat door:

 • erfelijkheidsfactoren, een zus, moeder, tante, broer of vader kregen het ook
 • verkeerde voeding
 • overmatig alcoholgebruik
 • overmatig roken
 • het ooit reeds hebben gehad van een vorm van borst- of eierstokkanker
 • geringe lichaamsbeweging
 • overgewicht

Het zijn dus dezelfde (risico)factoren als bij borstkanker, die er voor zorgen dat er kwaadaardige cellen in de tepel ontstaan, alleen uit deze aandoening zich op een andere manier.

Symptomen

Een op eczeem lijkende schilferende of korsig aanvoelende tepelhof of tepel, die jeukt, bloedt, pijnlijk of branderig aanvoelt en rood wordt. Het is meestal op slechts één borst aanwezig, terwijl bij nader (zelf)onderzoek ook één of meerdere knobbels onder de huid zijn waar te nemen.

Diagnose en behandeling

De uiteindelijke diagnose vindt door de arts plaats middels het onderzoeken van een stuk borstweefsel onder de microscoop. Een echo en mammografie van de borst biedt de oncoloog hierna nadere informatie over eventuele uitzaaiingen van de kanker. Vervolgens zal aan de hand van de onderzoeksresultaten bepaalt worden hoe de kanker bestreden wordt. Soms is het bestralen van het aangetaste gedeelte van de borst reeds voldoende, maar het komt helaas ook voor dat het verwijderen van de borst(en) de enige optie is.

Is de ziekte van Paget te voorkomen?

Kanker overkomt je. Vooral als je tot een risicogroep behoort van een bepaalde vorm van deze ziekte. Aangezien borstkanker bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, is het aan te raden om gehoor te geven aan de jaarlijkse oproep van het ministerie van volksgezondheid voor onderzoek.

Daarnaast vormen het veranderen van het eetpatroon en het matigen van het alcoholgebruik reeds een goede basis om deze ziekte geen kans te geven. Indien je daarbij ook niet rookt en je voor een actievere levensstijl kiest (zoals aan sport doen), maak je je lichaam weerbaarder tegen deze ziekte.

Meer over tepels

De ontwikkeling van de borst begint reeds in de eerste maand van de zwangerschap. Door de celdeling in het gebied tussen de oksels en de lies ontstaan in dit stadium dan verdikkingen in de huidlaag die zich gedeeltelijk tot melkkanaaltjes en melkklieren ontwikkelen. Het zijn deze (ingedoken) melkkanaaltjes en klieren die uiteindelijk de tepel en tepelhof vormen.

Uiterlijk

De tepel en tepelhof zijn vaak de donkerste gedeelten van een borst. De kleur is afhankelijk van de huidskleur van de man of vrouw en varieert daarom van lichtroze tot donker bruin. De tepelhof omgeeft de tepel en heeft een cirkelachtige naar ovale vorm. De talgklieren (klieren van Montigomery) bevinden zich hierop.

De tepel zelf bezit veel zenuwuiteinden wat goed van past komt bij het geven van borstvoeding. Ook levert het een belangrijke bijdrage aan de seksuele opwinding van zowel de man als de vrouw.

Functie

De tepels zijn dus nodig voor het verhogen van de seksuele opwinding bij de mens en voor het kunnen voeden van van moedermelk aan babies. 

Wat zit er nog meer onder de huid van je borsten?

Behalve klierweefsel, ten behoeve van de melkprodctie en transport, bestaan borsten ook uit:

 • bloedvaten: de melkklieren halen hun voedingsstoffen uit het door deze aderen stromend bloed
 • bindweefsel: voor de verbinding van de borsten aan het borstspieren
 • vetweefsel: dat samen met het bindweefsel de vorm, grootte en stevigheid van de borsten bepaalt
 • lymfevocht: waarmee afvalstoffen uit dit gebied worden verwijderd
 • zenuwen: bepalend voor de gevoeligheid van dit lichaamsdeel

Vanwege deze innerlijke samenstelling is het dus niet verwonderlijk dat problemen in dit gebied, zich in de nabijheid van de tepels kunnen manifesteren.

Video: borstkanker, wat is het en welke soorten borstonderzoek zijn er?

Meer info over zeldzame borstkanker vind je op de website https://borstkanker.nl/nl/zeldzame-vormen-van-borstkanker

Bron: Diversen