OestrogeenDe borstomvang heeft de neiging om een ​​sterke invloed te hebben op iemands zelfrespect, zowel positief als negatief. Het hebben van overdreven grote borsten kan bijvoorbeeld rug- en nekpijn veroorzaken, het moeilijk maken om goed passende kleding te vinden en ongewenste aandacht van anderen trekken. Vrouwen met grote borsten, vragen zich vaak af wat de groei van hun borsten überhaupt heeft veroorzaakt en of ze enige controle hebben over hun grootte. Vrouwen met kleine borsten dromen van een grotere cup. Is er controle over de grote van je borsten en wat veroorzaakt borstgroei?

Welk hormoon veroorzaakt borstgroei?

Als een meisje haar tienerjaren nadert, beginnen de eerste zichtbare tekenen van borstontwikkeling. Wanneer de eierstokken oestrogeen gaan produceren en afgeven, zal er zich vet in het bindweefsel opstapelen. Hierdoor worden de borsten groter. Het kanalensysteem begint ook te groeien.

Nadien ondergaan vrouwen elke maand veranderingen in de hormonen waaruit de normale menstruatiecyclus bestaat. De eierstokken maken het hormoon oestrogeen aan tijdens het eerste deel van de menstruatiecyclus. Door het hormoon worden de melkkanalen in de borsten gestimuleerd. Het toenemende oestrogeengehalte leidt halverwege de cyclus tot ovulatie. Vervolgens neemt het hormoon progesteron het over tijdens het tweede deel van de menstruatiecyclus. Dit hormoon zorgt ervoor dat de melkklieren vorm krijgen. Aangenomen wordt dat deze hormonen verantwoordelijk zijn voor de cyclische veranderingen die veel vrouwen vlak voor de menstruatie in hun borsten voelen. Deze omvatten zwelling, pijn en pijn.

Tijdens de menstruatie merken veel vrouwen een andere borststructuur op. Hun borsten kunnen erg klonterig aanvoelen. Dit komt doordat de klieren in de borst groter worden om zich voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Als er geen zwangerschap optreedt, worden de borsten weer normaal. Zodra de menstruatie begint, begint de cyclus opnieuw.

Oestrogeendominantie: een reden waarom borsten groter worden?

Hoewel dit een gecompliceerd onderwerp is, is een eenvoudige manier om uit te leggen dat oestrogeen en progesteron echt in evenwicht moeten zijn om een ​​normale hormonale functie te laten optreden. Net als bij een recept dat uitgebalanceerde ingrediënten nodig heeft voor de perfecte cake, kan te veel van één ingrediënt de cake tot een ramp maken. Evenzo, wanneer de oestrogeenspiegels te veel stijgen, wordt er in veel delen van het lichaam verwoesting veroorzaakt en kan een lange lijst met gezondheidsproblemen het gevolg zijn. Oestrogeendominantie (teveel oestrogeen) kan de groei van borstweefsel stimuleren.

Hoe kun je oestrogeendominant worden?

Obesitas en bepaalde anticonceptiepillen dragen bij aan oestrogeendominantie, waardoor je delicate hormonale evenwicht wordt verstoord. Wat wel duidelijk is, is dat wetenschappelijk bewijs blijft bewijzen dat te veel door de mens gemaakte stoffen die je huid raken en je lichaam binnendringen, zeer gevaarlijk kunnen zijn voor hormoongerelateerde problemen en in combinatie met dagelijkse stress en een slecht dieet, kan een reeks aandoeningen verschijnen.

Mogelijke gevolgen van oestrogeendominantie

Misschien wil je grotere borsten hebben en neem je extra oestrogeen om dat doel te bereiken. Belangrijk om te weten, is dat dit niet zonder gevaren is!

Er zijn veel verschillende soorten borstkanker. Maar ongeveer 70 procent van hen is gevoelig voor het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Cellen van deze soorten kanker hebben receptoren die zich binden aan oestrogeen, wat hun groei en verspreiding bevordert. Deze kankers staan ​​bekend als oestrogeenreceptor-positieve kankers. Cellen uit tumoren worden getest om te zien of ze deze receptoren hebben. Als dat het geval is, kan hormoon- (of endocriene) therapie als behandeling worden gebruikt.

Voor de menopauze worden de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron geproduceerd door de eierstokken. Na de menopauze wordt oestrogeen aangemaakt in lichaamsvet, zoals dat in de borst wordt aangetroffen.

Hormoontherapie

Hormoontherapie werkt door de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam te verlagen of door het vermogen om zich te hechten aan borstkankercellen te blokkeren. Het kan worden gebruikt om de oestrogeenproductie in de eierstokken te stoppen (vóór de menopauze), de productie van oestrogeen in vetcellen te voorkomen (na de menopauze) of om te voorkomen dat oestrogeen in wisselwerking staat met tumorcellen. Het kan de kans verkleinen dat borstkanker zich opnieuw ontwikkelt of zich verspreidt.

Video: seksuoloog Goedele Liekens over het effect van oestrogeen op vrouwen en mannen

Bronnen: Dokter.nl en viva.nl