Wat is ductectasie?

Ductextasie is een goedaardige borstaandoening waarbij een of meer melkkanalen (de buisjes die melk naar de tepel brengen) wijder worden, opgezwollen en geblokkeerd raken. Dit kan verstopping veroorzaken dat leidt tot een infectieuze aandoening die periductale mastitis wordt genoemd.

Wie kan last krijgen van abnormaal verwijde melkkanalen?

Iedereen kan ductectasie krijgen. De aandoening komt echter vaker voor bij vrouwen die de menopauze naderen. Het kan ook optreden na de menopauze.

Oorzaken van ductectasie

Ductectasie wordt veroorzaakt door natuurlijke borstveranderingen die optreden met de leeftijd. Borsten hebben melkproducerende klieren die bekend staan ​​als lobben en buisjes die melk naar de tepel transporteren. Vezelig, vet- en klierweefsel omgeeft de lobben en kanalen om de borst zijn aparte vorm en dichtheid te geven.

Ectasie van het melkkanaal is het gevolg van een ontsteking (zwelling). Deze ontsteking zorgt ervoor dat de melkkanalen in de borst wijder en dikker worden. Naarmate de ontsteking verergert, raken de melkkanalen verstopt en hoopt zich vocht op achter de verstopping.

Hoewel de exacte oorzaak van deze ontsteking onbekend is, denken onderzoekers dat een bacteriële infectie van de melkkanalen het voor een vrouw waarschijnlijker maakt ductectasie te ontwikkelen.

Tekenen en symptomen van ductextasie

Wanneer je last hebt van deze aandoening, kun je enkele ongemakken ervaren. Tekenen en symptomen van ductectasie zijn:

 • Borstpijn en gevoeligheid
 • Abnormale tepelafscheiding
 • Knobbel voelen onder de tepel
 • Het naar binnen trekken van de tepel als gevolg van de melkkanalen die korter worden
 • Zwelling, roodheid en ontsteking in het tepelgebied
 • Koorts als gevolg van de bijbehorende infectie

Hoe wordt deze aandoening van de melkkanalen gediagnosticeerd?

Ductectasie wordt meestal gediagnosticeerd tijdens het maken van beeldvorming van de borst. Bijvoorbeeld voor onderzoek naar tepelafscheiding of borstproblemen.

Is er een behandeling?

De meeste gevallen van ductextasie vereisen geen behandeling, aangezien het een normaal verouderingsproces is en de symptomen vaak vanzelf verbeteren.

Als de symptomen echter aanhouden, kan je arts verdere maatregelen aanbevelen, waaronder de volgende:

 • Het voorschrijven van antibiotica om de onderliggende infectie te behandelen
 • Het gebruik van warme kompressen om pijn en ongemak te verlichten
 • Chirurgische verwijdering van het aangetaste kanaal door een kleine chirurgische snee langs de buitenrand van de tepelhof (het donkere cirkelvormige gebied van de huid rond de tepel). Deze procedure wordt meestal onder narcose uitgevoerd in een poliklinek. De operatie zal een klein litteken achterlaten, maar dit zal na verloop van tijd vervagen

Welke complicaties worden geassocieerd met ductectasie?

Onbehandeld kan deze bacteriële infectie een meer wijdverspreide infectie en weefselschade veroorzaken. Het verhoogt echter het risico op borstkanker niet.

Kan ectasie van het melkkanaal worden voorkomen?

Er is geen manier om ductectasie te voorkomen. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde levensstijlfactoren je kans op het ontwikkelen van deze aandoening kunnen vergroten. Deze factoren zijn onder meer:

 • Zwaarlijvigheid
 • Roken
 • Suikerziekte

Een gezond gewicht en goede levensstijl behouden, stoppen met roken en diabetes onder controle houden, kunnen allemaal de ontwikkeling van ectasie van de melkkanaaltjes helpen voorkomen.

Wat zijn de vooruitzichten als je ductectasie hebt?

De meeste vrouwen herstellen zonder behandeling van ectasie van de melkkanalen. Vrouwen die wel een behandeling nodig hebben, herstellen meestal volledig, zonder complicaties.

Video over Mastopathie (door het Flevoziekenhuis)

Bronnen: Mens en gezondheid en Maxima MC