Wat is borstgroei bij mannen en wat kun je eraan doen?

borstvorming bij de manGynaecomastie of borstvorming is een zwelling van het borstweefsel bij jongens en mannen, en worden vaak 'mannelijke borsten' genoemd. Het kan een of beide borsten aantasten.

Het is een aandoening die vaak voorkomt. Meer dan de helft van alle jongens ontwikkelt borsten tijdens de puberteit. Normaal gesproken verdwijnen ze opnieuw naarmate ze ouder worden. Vervolgens zal ook een op de drie oudere mannen het ontwikkelen.

Als de borstvorming je in verlegenheid brengt, kan dit worden behandeld met medicijnen of plastische chirurgie.

Wat zijn de symptomen van borstgroei?

Gynaecomastie bij mannen veroorzaakt borsten die rubberachtig of stevig aanvoelen. De zwelling verspreidt zich van onder de tepel naar buiten over het borstgebied. Soms kunnen de borsten behoorlijk mals zijn waardoor ze gaan hangen en het tepelhof (de donkere huid rond de tepel) wordt uitgerokken.

Het verschilt van mannelijke borsten die worden veroorzaakt door overgewicht. Deze zijn te wijten aan overtollig vet in de borsten.

Het verschilt ook van borstkanker bij mannen, die meestal aan één kant zit, niet altijd rond de tepel, en hard of stevig aanvoelt.

Over het algemeen is borstvorming niet ernstig, hoewel het kan duiden op een andere onderliggende medische aandoening. Daarnaast vinden veel mannen hun borstgroei beschamend en moeilijk om mee om te gaan.

Hoe wordt borstgroei veroorzaakt?

Gynaecomastie wordt vaak veroorzaakt door een natuurlijke onbalans tussen de hormonen oestrogeen en testosteron, vooral na de geboorte, tijdens de puberteit en naarmate een man ouder wordt.

Het kan ook worden veroorzaakt door geneesmiddelen die de hormonen beïnvloeden. Dit zijn onder meer anabole steroïden, geneesmiddelen voor het hart, antibiotica, geneesmiddelen voor chemotherapie en sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om depressie, hoge bloeddruk, maagzweren en prostaatkanker te behandelen. Marihuana en alcohol kunnen ook groeiend borstweefsel veroorzaken.

Je arts kan je adviseren of het stoppen met het gebruik van een geneesmiddel kan helpen bij gynaecomastie. Stop echter nooit met het innemen van een geneesmiddel zonder medisch advies.

Andere oorzaken van gynaecomastie zijn onder meer:

  • Zeldzame genetische aandoeningen
  • Nier- of leverziekte
  • Tumoren in de testikels of bijnier
  • Hoog gehalte van het hormoon prolactine, aangemaakt in de hypofyse. Dit kan gebeuren door een tumor, het nemen van antipsychotica of medicijnen tegen misselijkheid, een traag werkende schildklier, nier- of leverfalen, of door het gebruik van marihuana

Hoe wordt borstvorming gediagnosticeerd?

Als je je zorgen maakt over je mannelijke borsten, is de eerste stap om met je arts te praten. Hij of zij zal vragen of je medicijnen gebruikt en kan een bloedtest of een mammogram bestellen.

Andere tests kunnen zijn:

  • Een CT- of MRI-scan
  • Een echografie
  • Een biopsie

Hoe wordt gynaecomastie behandeld?

Gynaecomastie verdwijnt meestal vanzelf. Dit kan ongeveer zes maanden tot twee jaar duren.

Als het wordt veroorzaakt door medicijnen, zal het stoppen bij het innemen van de medicijnen. Wanneer een onderliggende medische aandoening de oorzaak is, kan het behandelen van die aandoening tot een verbetering leiden.

Is de gynaecomastie pijnlijk of brengt het je in verlegenheid, dan zijn er andere behandelingen beschikbaar. Zo zijn er verschillende geneesmiddelen waarvan is aangetoond dat ze de borstomvang bij mannen verkleinen. Deze werken echter niet voor iedereen.

Een andere mogelijkheid is een borstverkleining waarbij vetweefsel van de borst of het borstklierweefsel wordt verwijderd. Deze optie werkt mogelijk niet goed bij mensen met overgewicht. Daarnaast kan een operatie kleine littekens achterlaten rond de tepelhof.

In het geval van jongens in puberteit is het beter om te wachten tot hun volledige ontwikkeling is voltooid, voordat een operatie wordt overwegen.

Wanneer moet ik hulp zoeken?

Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je last hebt van:

  • Zwelling
  • Pijn of gevoeligheid
  • Een tepelafscheiding uit een of beide borsten heeft

Video: Gynaecomastie (borstcorrectie bij de man)

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en Infonu.nl