Wanneer moet u naar een dokter gaan?

MammografieEen zelfonderzoek moet maandelijks worden gedaan om te controleren of er eventuele veranderingen zijn ontstaan, als dat inderdaad zo is dan moet je er altijd een dokter naar laten kijken. Het belangrijkste verschil tussen een goedaardige en een kwaadaardige knobbel is dat een goedaardige knobbel meestal de gewone structuur behoudt terwijl dat in het tweede geval veelal een onregelmatige structuur is. Signalen die u alert moeten maken zijn o.a. compactheid, hardheid en de afwezigheid van een duidelijke contour. Het meest voorkomende signaal van borstkanker is een knobbel in de borst die geen pijn doet. Een oncogolist kan door manueel onderzoek dikwijls al een tumor diagnosticeren zonder dat er medische apparatuur aan te pas komt. Zelfonderzoek en bezoek aan een specialist zijn van absoluut belang voor het vroegtijdig vaststellen van een tumor in de borst.

Als u nog geen 30 jaar bent dan volstaat het om maandelijks zelf de borsten te onderzoeken, bent u ouder dan is het aanbevolen om, naast het zelfonderzoek, uw borsten jaarlijks door een specialist te laten onderzoeken. Zelfonderzoek is niet altijd voldoende om een tumor in de borst tijdig te ontdekken, omdat een knobbel een zekere afmeting moet hebben om te kunnen opsporen. Hoe sneller de knobbel ontdekt wordt, hoe kleiner de knobbel is en hoe groter de kans op genezing. 

In een heel vroeg stadium van borstkanker zijn er nog geen klachten en kan alleen een mammografie de ziekte ontdekken en zo de kans op genezing gevoelig verhogen. Bij vrouwen vanaf 40 jaar komt borstkanker vaker voor, een onderzoek door de specialist is vanaf die leeftijd om de 2 jaar aanbevolen.