Wanneer krijgen meisjes borsten?

Tienermeisje met kleine borstjesVeel meisjes maken zich zorgen over wanneer hun lichaam zich zal ontwikkelen. Ze willen weten wanneer hun borsten zich zullen ontwikkelen of wanneer ze hun eerste menstruatie krijgen. Als een vriendin of een jongere zus zich als eerste ontwikkelt, kun ze zich zorgen maken en denken dat er iets mis is met hen.

Feit is dat lichamelijke ontwikkeling op verschillende tijdstippen begint en in verschillende snelheden verloopt. Dus het begin van de ontwikkeling van borsten verschilt van persoon tot persoon, wat volkomen normaal is.

Borstontwikkeling tijdens de puberteit

Het begin van borstontwikkeling is een van de vroegste tekenen van puberteit bij meisjes, het verschijnen van schaamhaar is het volgende symptoom. Daarom kan het krijgen van schaamhaar en borsten dicht bij elkaar liggen.

Oestrogeen is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de groei en ontwikkeling van de borsten. Borstontwikkeling begint normaal gesproken ongeveer twee tot drie jaar voordat de menstruatie begint. Het volledige proces duurt enkele jaren.

Stadia

Meisjes krijgen borsten in vijf stadia. Over het algemeen moet je fase vier tot vijf bereiken vóór je menstruatie begint.

Fase 1: In de eerste fase (in de kindertijd) zijn de borsten plat.

Fase 2: Dit is het stadium waarin de borstknop ontstaat. In dit stadium worden de tepel en het tepelhof iets verhoogd en begint het klierweefsel te groeien. De zeer vroege borstknoppen zijn iets dat je misschien mist, omdat de verandering van fase 1 naar 2 zo klein is. Dit beginnende borstweefsel kan echter ongemakkelijk zijn en hard aanvoelen, wat een reden voor paniek kan zijn. Je kunt er echter zeker van zijn dat dit allemaal heel normaal is en niet wijst op het ontstaan van een tumor.

Fase 3: Vervolgens beginnen de borsten groter te worden. Vaak gebeurt dit eerst in een conische vorm, en later in een rondere vorm. Het tepelhof begint groter en donkerder te worden. De tepel kan nu naar buiten wijzen, maar blijft vaak plat door de puberteit. Hij verandert alleen in een stijve tepel als een vrouw zwanger wordt. Dit is de tijd waarbij de borsten het snelst groeien. Sommige tieners kunnen echter nog een tijdje borstgroei ervaren nadat hun menstruatie is begonnen.

Fase 4: Sommige (maar niet alle) meisjes gaan door een fase waarin de tepel en de tepelhof een aparte heuvel vormen van de werkelijke borst. Dit is stadium 4. Het hele proces van het borstknopstadium tot fase 5 duurt meestal ongeveer 3 tot 4 jaar.

Belangrijk om te weten

Tijdens de borstgroei kun je wat gevoeligheid in je borsten ervaren. Dit is normaal. Ook de huid kan jeuken. Striae kunnen zich ontwikkelen, maar zullen na verloop van tijd vervagen.

Borstontwikkeling kan al op 8-jarige leeftijd of pas op 13-jarige leeftijd beginnen. Als een meisje geen borstknoppen heeft of schaamhaar op de leeftijd van 13, wordt het aanbevolen dat ze een gynaecoloog ziet. Hetzelfde geldt wanneer je niet ongesteld bent op de leeftijd van 15. Dit wordt vertraagde puberteit genoemd en er zijn verschillende redenen voor deze vertraging of afwezigheid van ontwikkeling.

Borsten bestaan ​​in vele maten en vormen, waarvan de meeste als normaal worden beschouwd. Genetica en gewicht bepalen de definitieve borstomvang. Sommige tieners en volwassen vrouwen hebben een verschil in de grootte van hun borsten. Dit verschil kan minimaal of ernstig zijn. Wanneer echter één kant zich nauwelijks ontwikkelt, wordt dit beschouwd als een aangeboren gebrek aan borstweefsel.

Ten slotte, sommige tieners/vrouwen hebben erg grote borsten voor hun lichaam. Dit kan nek- en rugpijn en andere problemen veroorzaken en daarom is het belangrijk een goed passende beha te dragen van uitstekende kwaliteit. Eventuele borstproblemen moeten worden besproken met de huisarts.

Bronnen: Wikipedia en Etos