Waarom jeuken mijn tepels en wat kan ik eraan doen?

jeuk aan mijn tepelsLaten we je direct geruststellen: jeukende tepels is wat iedere vrouw in haar leven ervaart. Veel factoren kunnen deze aandoening veroorzaken, waarvan de meeste geen reden tot bezorgdheid zijn.

Sommige symptomen mogen echter niet worden genegeerd. Jeukende tepels kunnen een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Dit artikel bespreekt enkele van de meest voorkomende oorzaken, hoe je de jeuk kunt verminderen en wat je kunt doen om jeukende tepels te vermijden.

Externe oorzaken van jeukende tepels

Als je tepels jeuken is een van de eerste dingen dat je moet doen, kijken of er iets van buitenaf is dat irritatie veroorzaakt of op de verkeerde manier over je huid wrijft. Enkele belangrijke dingen om te controleren zijn:

  • Je douchegel en alle andere producten die je rond je borsten gebruikt.
  • De weersveranderingen of verandering van seizoen (borsten kunnen ook hooikoorts krijgen).
  • De temperatuur van het water waar je je mee wast. Te warm water kan een droge, jeukende huid veroorzaken.
  • Je wasmiddel voor het wassen van je kleding. Een recente overstap naar een ander merk kan de boosdoener zijn.
  • De naden en stoffen van je onderkleding of kleding. Kanten slips kan voor sommige vrouwen irriterend zijn.
  • Elke oorzaak van wrijving, bijvoorbeeld je beha die te strak zit of kleding die over je huid wrijft.

Interne oorzaken van jeukende tepels

Er zijn ook verschillende interne oorzaken van jeukende tepels. Het goede nieuws is dat sommige kunnen worden verholpen met slechts een paar kleine veranderingen in je levensstijl, zoals:

  • Drink meer water! Jeukende tepels kan een symptoom zijn dat je niet voldoende drinkt.
  • Maak je dieet beter of pas het aan! Een ontstekingsremmend dieet, inclusief veel superfoods, kan je mogelijk verlossen van jeukende tepels. Superfoods die goed zijn voor de huid zijn onder meer donkere bladgroenten, bessen, groene thee, eieren, peulvruchten, noten en zaden, kefir, knoflook, olijfolie, gember, kurkuma, zalm, avocado, zoete aardappel, champignons en zeewier.
  • Jeukende tepels zijn volkomen normaal als je zwanger bent. De aandoening hoort bij de hormonale veranderingen die je als zwangere vrouw ondergaat. De huid rekt uit als je borsten en tepels uitzetten om je klaar te maken voor het voeden van een baby.
  • Ben je in de menopauze, dan wordt in deze fase van je leven je huid dunner en droger, waardoor ze gemakkelijker geïrriteerd raakt. Dat allemaal bovenop je fluctuerende hormoonspiegels en lagere oestrogeenspiegels.

Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je tepels gaan jeuken

Hoewel het meeste van het bovenstaande zelf kan worden verholpen, zijn er een aantal gevallen van jeukende tepels die een bezoek aan de huisarts vragen, waaronder:

Borstvoeding

Melkresten, verstopte melkkanalen en problemen met het aanleggen van je baby tijdens het voeden, kunnen ervoor zorgen dat de tepels gaan jeuken en pijnlijk aanvoelen. Het is belangrijk om je tepel en tepelhof schoon en droog te houden, voor- en nadat je gaat kolven of borstvoeding geeft. Sommige moeders vinden verlichting bij het gebruik van bepaalde crèmes en technieken.

Spruw

In sommige gevallen kan een schimmelinfectie ervoor zorgen dat de tepels gaan jeuken, pijnlijk aanvoelen, er roodheid verschijnt of dat ze gaan barsten. Dit kun je met de juiste geneesmiddelen en behandelingscrèmes oplossen.

Chemotherapie

Behandeling van borstkanker kan leiden tot ernstige jeuk in de borsten en tepel, zelfs lang nadat de chemotherapie is afgelopen.

Eczeem

Deze veel voorkomende huidaandoening kan door iedereen anders ervaren worden, van droge en schilferige tot rode en geïrriteerde huid. Als je vermoedt dat je eczeem hebt, laat het gebied dan controleren door je huisarts.

Ziekte van Paget

Deze zeldzame vorm van borstkanker begint in de borstkanalen en verspreidt zich naar de tepel en het nabije gebied. Het kan eruit zien als eczeem, met een droge, schilferige en jeukende huid. Raadpleeg je huisarts als je een van deze symptomen ervaart.

Bronnen: Mens en gezondheid en Damespraatjes