Striae (striemen)

Striae aan de borstenStria of striemen ontstaan meestal als de huid wordt blootgesteld aan grote rek of aan plotselinge verslapping waardoor de elastische huidvezels scheuren. Dit kan vooral voorkomen tijdens de puberteit en zwangerschap of als gevolg van plotse gewichtstoename of gewichtsverlies. Het zichtbaar worden van striemen wordt versterkt door een verstoorde hormonale balans, stress en een slechte fysieke conditie. In het begin zijn de scheurtjes rood van kleur, eenmaal gestabiliseerd zijn het witte littekens in de vorm van onregelmatige strepen.

Preventie

Het is zo goed als onmogelijk om striae te verwijderen dus het is zeer belangrijk om dit te voorkomen. We hebben enkele tips voor je om de vorming van striae te vermijden:

  • vermijd grote gewichtsschommelingen
  • eet genoeg granen, fruit en groenten om een goede darmwerking te bevorderen
  • kies een sport, zoals zwemmen, die de elasticiteit van de huid in de hand werkt en hou uw conditie op peil
  • beperk of vermijd alcohol, suiker en dierlijke vetten
  • eet weinig zout
  • slik antioxidanten zoals vitamine A, C en E, selenium
  • gebruik een vochtinbrengende crème die elastine en collageen of soortgelijke stoffen bevat, het beste zijn crèmes met karitéboter en dan vooral tijdens de zwangerschap tot enige maanden na de bevalling

Tegen rode striae

Rode striemen zijn niet blijvend en ze kunnen worden teruggedrongen door lokaal een elastisch makende crème te gebruiken en door blootstelling aan zon en zonnebank te vermijden.

Tegen witte striae

Witte striemen zijn heel moeilijk te verwijderen. Glycolzuur is een stof waarmee behandelingen worden gegeven met veelbelovende resultaten. De stof polijst de striemen en gaat de beschadiging van de huid tegen. De stof dringt door tot de pigmentverbindingen in de huid en vervaagt het contrast tussen de witte striemen en de omliggende huid. Ook behandelingen met een speciaal type laser lijken ook zeer effectief. De huid wordt gepolijst en de onderliggende lederhuid wordt gestimuleerd.