Ik heb slappe borsten na het afvallen

Wanneer je afvalt, kun je last hebben van ptose van de borst (ook bekend als slappe of hangende borsten). Dit is wanneer je borsten slap worden en hun normale positie en parigheid verliezen na bijvoorbeeld gewichtsverlies of bij het ouder worden. Als je hangende borsten hebt, kan je tepel ook naar beneden gaan wijzen. Voor veel vrouwen zien doorhangende borsten er leeggelopen uit, waardoor ze onaantrekkelijk aanvoelen en gewoon niet voldoen aan hun waargenomen lichaamsbeeld.

Er zijn echter verschillende opties die je kunt overwegen. Slappe borsten kunnen worden behandeld met een borstlift (mastopexie), borstvergroting (implantaat) of een combinatie van beide. Maar je kunt het ook op natuurlijke wijze minderen, wat misschien niet hetzelfde resultaat geeft maar wel minder geld kost.

Blijf lezen om meer te weten te komen over slappe borsten na het afvallen en hoe je dit kunt verhelpen.

Wat zijn slappe borsten?

Borstptose is de medische term die door plastisch chirurgen wordt gebruikt om hangende of slappe borsten te beschrijven. Dit is wanneer je borsten vanuit hun normale positie naar beneden hangen. Het wordt meestal geassocieerd met een slappe huid, verlies van borstvolume en naar beneden gerichte tepels. De borsten zijn samengesteld uit vet, borstweefsel en een ingewikkeld netwerk van bindweefsel dat alles bij elkaar houdt, de cooper-ligamenten. Je kunt deze ligamenten zien als een web van fijne, maar strakke koorden die door je hele borst lopen om het zijn stevige vorm te geven. Vanwege gewichtsverandering kunnen ze uitrekken en zwak worden, zodat je borsten beginnen te zakken en stevigheid verliezen. Dit, in combinatie met verlies van huidelasticiteit, leidt tot ptose van de borst.

Natuurlijke remedies voor slappe borsten

Als je erg bent afgevallen, is het moeilijk om opnieuw je borsten in hun oorspronkelijke vorm en grootte te krijgen, maar je kunt wel je borsten liften en weer stevig maken met het volgende:

  • oefening
  • een goed dieet
  • rechte houding
  • de juiste ondersteuning

Oefening

Met sporten kun je je borsten niet steviger maken, omdat ze geen spieren omvatten. Onder de borsten bevinden zich echter wel spieren en een vezelig bindweefsel. Beide kunnen door middel van oefeningen het algehele uiterlijk van je borsten verbeteren.

Je kunt heel wat borstoefeningen doen om niet alleen de spierkracht, maar ook je houding te verbeteren. Enkele veelvoorkomende oefeningen om te proberen zijn onder andere: opdrukken, zwemmen en bankdrukken.

Dieet en voeding

Voed je huid met een uitgebalanceerd en gezond dieet, zodat deze nog lange tijd elastisch en gezond blijft.

Daarnaast is ook een ​​optimaal gewicht belangrijk. Bij overgewicht wordt er druk gelegd op je huidweefsel. Daarnaast worden je borsten ook belast door het extra gewicht, waardoor ze gaan doorzakken. Wil je afvallen, doe het dan stapsgewijs met oefeningen voor je borsten om hun stevigheid te behouden.

Naast een gezond voedingspatroon is een gezonde levensstijl noodzakelijk. Roken is schadelijk voor je huid en je gezondheid. Een slechte levenstijl kan bijdragen aan het hebben van slappe borsten.

Belangrijk is dat je de hele dag door voldoende water drinkt en gehydrateerd blijft. Genoeg drinken zal je huid sterk houden en de algehele stevigheid en sterkte van het borstweefsel verbeteren.

Houding

Je borsten kunnen gaan hangen door een slechte houding, zoals een gebogen rug. Bij een slechte houding wordt er meer druk en spanning gelegd op je borsten, waardoor je borsten gaan verslappen.

Met een goede houding leer je je lichaam posities in te nemen waarbij de ondersteunende ligamenten en spieren zo min mogelijk worden belast.

Door je rug recht en je schouders naar achteren te houden, bekom je een goede houding die het gewicht van je borsten gelijkmatig over je lichaam verdeelt. Hierdoor bescherm je je borsten tegen doorzakken.

Ondersteuning

Een goed passende beha van goede kwaliteit geeft extra ondersteuning aan je borsten. Hierdoor wordt de belasting van je borsten verminderd. Als je bent afgevallen, koop dan opnieuw een passende beha.

Bron: Gezonder Leven