Pijnlijke borsten

Vrouw met pijn in de borstPijn in de borstklier ervaren vrouwen als gespannen of zware borsten, soms met pijnscheuten. De pijn manifesteert zich zowel aan één als aan beide kanten en kan uitstralen naar de armen. Het kan een constante pijn zijn of af en toe, pijn op één plaats of verspreid over de ganse borst. De medische term is mastalgie en komt vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar, in de meeste gevallen kan deze pijn beschouwd worden als een normale fysiologische stoornis. Er zijn ook vrouwen die zo'n hevige pijn in hun borsten ervaren dat hun manier van leven wordt beïnvloedt. Hun seksleven lijdt eronder en in een periode dat er borstvoeding wordt gegeven stopt men hiermee. Vaak gebeurd dit omdat de hevige borstpijn wordt gezien als een symptoom van iets wat ernstig is. Niet zelden raken vrouwen in paniek. Raadpleeg voor een diagnose steeds een dokter.

Cyclische mastalgie of premenstrueel gespannen borsten

Bij pijn in de borsten is de eerste vraag die men zich moet stellen steeds of deze pijn altijd aanwezig is of in verband kan gebracht worden met de menstruatie. In het laatste geval wordt gesproken van cyclische mastalgie, een verschijnsel dat onder invloed van hormonen ontstaat. Meestal is dit in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Vanaf het begin van de volgende cyclus verdwijnen de klachten. Deze pijn komt vooral voor bij jonge vrouwen tot ongeveer 20 jaar omdat het normale ritme nog niet gestabiliseerd is of omdat de cellen in de borsten nog een verhoogde gevoeligheid hebben door de invloed van oestrogenen. Ook stress kan een invloed hebben op de hormonen en daarmee op de regelmaat van de cyclus. De pijn is meestal merkbaar in de volledige borst en komt aan beide kanten voor. Het kan ook samengaan met buikpijn en nervositeit. De hevigheid van de pijn kan maandelijks verschillend zijn.

Voor cyclische pijn is er over het algemeen geen behandeling nodig, uitzonderingen zijn bij extreme pijn of pijn die langer dan een week per maand aanhoudt. De symptomen kunnen worden verlicht door het gebruik van de anticonceptiepil, homeopathische middelen of kruidenpreparaten en door een halt toe te roepen aan koffie, roken en sterke drank en een dieet te volgen met weinig vetten. Eveneens belangrijk is een goede beha die een goede ondersteuning en stevigheid geeft en de borsten op hun plaats houdt. Als al deze maatregelen niet het gewenste succes hebben dan kunt u op advies en begeleiding van een dokter een behandeling met medicijnen volgen.

Constitutionele mastodynie

Een andere oorzaak van pijn in de borsten is constitutionele mastodynie. Deze vorm van pijn wordt veroorzaakt door een teveel aan hormoonproductie. Ook deze mastodynie hoeft over het algemeen niet behandeld te worden.

Acute mastitis en een abces in de borst

Acute mastitis of borstontsteking komt meer voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Deze ontsteking ontstaat uit een infectie in het vezelweefsel tussen de borstkwabben. Het kan zich manifesteren door koorts, zwelling, pijn en een gespannen rode huid. Als de spanning en de roodheid meer dan 48 uur aanhouden en bij een zelfcontrole merkt u dat er in de borst een harde plek is die u kunt bewegen, dan zal er uit de borstontseking een abces ontstaan zijn. Een acute borstontsteking moet worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen en antibiotica. Een borstabces moet operatief worden verwijderd, het word leeggezogen met een naald.

Pijn met een oorzaak buiten de borsten

Het is ook mogelijk dat u pijn in de borst voelt die wordt veroorzaakt door iets anders, dat kan artrose van de wervelkolom zijn of geïrriteerde zenuwen, of als de pijn enkel in de linkerborst gevoeld wordt kan dit duiden op een hartprobleem.