Stuwing

Stuwing zijn gezwollen pijnlijke borsten dat veroorzaakt komt door het op gang komen van de melkproductie. 

Alle moeders produceren normaal gezien na de bevalling borstvoeding en krijgen in meer of mindere mate last van stuwing voordat de voeding goed op gang komt en de melkproductie is afgestemd op de behoefte van de baby. Tijdens de stuwing geraken de borsten vol met melk. De borsten kunnen tot 2 keer zo groot worden dan normaal. Ze worden ook rood, hard en pijnlijk.

Stuwing kan ook optreden als een vrouw stopt met borstvoeding. Of als u ze niet zelf kan voeden. Dan hoopt de melk op in haar borsten tot de melkproductie ophoudt.

Bij vrouwen die borstvoeding geven kan stuwing optreden als de baby te zwak is en niet in staat is om goed te drinken. De aanvankelijke melktoevoer wordt dan te veel. Ophoping van het te veel aan melk kan steeds leiden tot borstontsteking.

Wat kan je zelf doen?

Of je nu zelf borstvoeding gaat geven of niet, na de bevalling is het aan te raden om een stevige steunbeha te dragen. Warmtekompressen kunnen aangenaam zijn. U kan ook pijnstillers nemen die geen kwaad kunnen tijdens de borstvoeding. Probeer de overtollige melk niet uit uw borsten te drukken als u geen voeding geeft want daarmee stimuleert u de melkproductie. Als u een paar dagen geen borstvoeding geeft dan zullen uw borsten minder pijn gaan doen. Een medicijn om de melkproductie tegen te gaan zal uw dokter normaal gezien niet voorschrijven. 

U gaat borstvoeding geven

Als u besluit om borstvoeding te gaan geven is het best dat je uw baby zo snel mogelijk aan uw borsten legt. Door zachtjes met uw handen op uw borst te drukken kan u wat overtollige melk uit uw borsten halen. U kan ook een borstpompje gebruiken. Zodra uw baby regelmatig drinkt zal de melkproductie zich op de behoefte van uw baby afstemmen. Uw borsten zullen dan minder vol geraken.

Stoppen met borstvoeding?

Als u wil stoppen met voeden, sla dan de voedingen in de loop van een paar dagen of weken één voor één over. Zo voorkomt u dat uw borsten weer vol geraken.