Krijgen kleine meisjes sneller borsten door veel kip te eten?

Krijgen meisjes sneller borsten door kip te eten?Om de een of andere reden, als het gaat om hormonen bij 10-jarige meisjes, snappen heel wat mensen het niet. Ze besluiten dat aangezien heel wat jonge meisjes er last van hebben, het 'normaal' moet zijn. Men definieert simpelweg opnieuw wat acceptabel is in plaats van uit te zoeken wat er mis is met een generatie jonge kinderen. Dus, wanneer je dochter snel borsten kreeg (zonder de leeftijd van de puberteit te hebben bereikt), mag je gerust denken dat dit is gekomen door te veel kip te eten. Het is (gedeeltelijk) niet waar! Wij leggen uit waarom. 

Het probleem van jonge meisjes die sneller borsten krijgen, gaat niet alleen over eten

De gemiddelde leeftijd waarop de menstruatie begon was 16 in 1860, 14 in 1920 en tussen de 12 en 13 vandaag. In de afgelopen 30 tot 40 jaar zijn die cijfers met 6 maanden gedaald - wat in zo'n korte tijd belangrijk aanvoelt. Het prille begin van de puberteit - namelijke borstontwikkeling - is in diezelfde vier decennia met twee volle jaren gedaald. De puberteit begint dus vroeger, wat kan wijzen op externe bronnen van oestrogeen waarop het lichaam van jonge meisjes reageert door de ontwikkeling van de borsten te starten. De vraag die we ons vandaag moeten stellen is: waar komt het extra oestrogeen vandaan? Nou, niet alleen van kip!

Oestrogeen en andere dingen in vlees

Alle dieren maken hormonen aan als onderdeel van hun normale groei en ontwikkeling, en het testosteron en oestrogeen bij dieren is dezelfde stof als bij mensen. Dus elke keer dat we vlees eten, consumeren we ook de hormonen van dat dier.

Er zijn ook zes hormonen goedgekeurd voor gebruik bij runderen: 3 op natuurlijke basis en 3 synthetisch. Het residu in het vlees is echter extreem klein. In sommige gevallen zelfs minder dan dat van natuurlijke hormonen. Onthoud ook dat onderzoek heeft aangetoond dat geconsumeerde hormonen niet zo efficiënt door ons spijsverteringsstelsel komen.

Dat betekent niet dat wij fan zijn van hormoontherapie voor dieren. Bovendien betekent het ook niet dat er geen nadelige gevolgen aan verbonden zijn. Het blijft een feit dat uit een onderzoek uit 2009 is gebleken dat kinderen die de meeste eiwitten uit dierlijke bronnen consumeerden ongeveer zeven maanden eerder in de puberteit kwamen dan degenen die de minste consumeerden.

Waarom kippenborsten en filets dan zo groot zijn

Nou, het is waar dat de kippenborsten die je in de winkel koopt enorm lijken. Het is ook waar dat de traditioneel gekweekte vleeskippen van tegenwoordig enorme hoeveelheden borstvlees hebben. En het is zeker waar dat die arme kippen zo groot worden waardoor ze vaak moeite hebben met lopen en misschien zelfs hun eigen benen breken door het gewicht van hun borst. Maar dit is niet het resultaat van toegevoegde hormonen aan hun voer(dat zou toch niet werken). Het zijn ook geen geïnjecteerde hormonen (men zou de kippen meerdere keren per dag moeten injecteren voor heel weinig resultaat). Kippen met grote borsten worden bereikt door middel van drie praktijken:

 • Fokken voor groei
 • Voeding voor groei
 • Groeien voor groei (hun omgeving)

Zijn deze dingen goed voor de kip? Nee! Maar ze zorgen wel voor veel vlees. Voeg daar nog de tot 30% vulstof aan toe die aan het kippenvlees kan worden toegevoegd nadat de kip werd geslacht (zout, water, suikers, bouillon, conserveermiddelen), en je hebt het ideale recept voor dikke, sappige kippenborsten.

De echte redenen waarom jonge meisjes sneller borsten krijgen

Laten we het nog een keer zeggen: het is niet alleen door het benutten van vlees! Wetenschappers en artsen hebben nogal wat onderzochte theorieën over vervroegde puberteit, namelijk:

 • De geneesmiddelen in leidingwater
 • De oestrogeenachtige hormoonontregelende chemicaliën die overal aanwezig zijn
 • Onvoldoende beweging
 • Vetophoping of zwaarlijvigheid: de theorie is dat, omdat hormonen zich in vetweefsel verzamelen, extra vet kan leiden tot hogere hormoonspiegels die het vroege begin van de puberteit veroorzaken
 • Gezinssamenstelling: meisjes zonder vader in huis hebben twee keer zoveel kans om vroeg in de puberteit te komen
 • Slechte band tussen kind en moeder
 • Laag vitamine D-gehalte
 • Stress
 • Onderbroken slaappatronen: slecht slapen verlaagt de melatoninespiegel, een belangrijk hormoon. Kunstmatige verlichting en schermen na afloop van natuurlijk daglicht hebben hier grote invloed op

Conclusie

Hormoonontregelaars in onze omgeving, van de persoonlijke producten die we gebruiken tot de containers voor eten en drinken, zijn mogelijk een grote boosdoener in de obesitas-epidemie van vandaag, zowel bij jongeren als ouderen. Diezelfde hormoonontregelaars zijn echter ook gecorreleerd met vroege puberteit en het feit dat jonge meisjes sneller borsten krijgen. Het gaat dus echt niet alleen om het eten van kip!

Bron: Parool en UZA