Krijg ik later ook slappe borsten?

HangborstenHangborsten is een van de vele natuurlijke veranderingen in het lichaam dat vrouwen ervaren naarmate ze ouder worden. De vrouwelijke borsten zijn gemaakt van vet en ligamenten, maar hebben geen spierweefsel, dus er is geen soort oefening die de borsten zal versterken. Je kunt echter wel preventieve maatregelen nemen om het overmatig doorzakken van je borsten te voorkomen.

Oorzaken van slappe borsten

Hieronder zijn enkele van de redenen waarom vrouwen afhangers krijgen:

Veroudering

Naarmate een vrouw ouder wordt, rekken de ligamenten uit waaruit het borstweefsel bestaat en verliezen ze hun elasticiteit. Als gevolg hiervan wordt de volheid van de borsten aangetast doordat het onderliggende ondersteuningssysteem van weefsel en vet afneemt. Een verandering kan vooral duidelijk zijn tijdens de menopauze.

Zwaartekracht

Jarenlange zwaartekracht eist zijn tol, vooral bij vrouwen met grotere borsten.

Gebrek aan goede ondersteuning

Het dragen van een ondersteunende bh is belangrijk om de vorm van de borsten te behouden en te liften. Een gebrek aan goede ondersteuning zal zijn tol eisen van zodra vrouwen de leeftijd tussen 30 en 40 jaar bereiken.

Roken

De kankerverwekkende stoffen in sigarettenrook zorgen ervoor dat elastine in het lichaam wordt afgebroken. Deze elastinevezels zijn verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid door het hele lichaam.

Zonnebrand

Ultraviolette stralen beschadigen de huid en veroorzaken ook verlies van elasticiteit.

Gewichtstoename

Grote schommelingen in gewicht kunnen onnodig strekken van de borsten veroorzaken. Door een gezond gewicht te behouden, kunnen vrouwen de vooruitgang van het onnodig rekken van de huid voorkomen.

Gewichtsverlies

Ten slotte kan gewichtsverlies er ook voor zorgen dat je borsten gaan hangen en doorzakken. Dit komt door het feit dat borsten veel vet in het weefsel hebben. Dit betekent dat afvallen betekent dat je vet en volume in je borsten verliest. Dit resulteert in lege, hangende borsten. In tegenstelling tot andere delen van ons lichaam reageren de huid en ligamenten in de borsten echter niet altijd op basis van je gewichtsverlies en krimpen ze mogelijk niet.

Veroorzaakt het geven van borstvoeding hangborsten?

Heel wat vrouwen denken dat het geven van borstvoeding ervoor zorgt dat borsten gaan hangen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat alleen de maatveranderingen die de borsten van een vrouw ondergaan tijdens de zwangerschap (door het veranderen van de hormonen), het verslappen van de borsten veroorzaakt. Voor vrouwen die zich zorgen maken over deze verandering, wordt aangeraden om het extra babygewicht zo snel mogelijk na de bevalling te verliezen. Voornamelijk om je borsten snel terug te laten keren naar hun ‘normale’ gewicht en grootte.

Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om verder te kijken dan de sociale druk van het ideale lichaamsbeeld en zich vooral te concentreren op het handhaven van de algehele gezondheid van het lichaam. Dit heeft ook een grote invloed op de gezondheid van de borst.

Wat kan ik doen als ik slappe borsten heb?

Er zijn enkele manieren om voortijdige doorzakking en hangende borsten te voorkomen. Zorg er altijd voor dat je bescherming draagt tijdens het sporten met een hoge impact. Het is van fundamenteel belang dat je dagelijks een ondersteunende bh draagt om vroegtijdig hangen te voorkomen, vooral voor mensen met grotere borsten. Het vermijden van roken en een dieet met veel vitamine C is ook gunstig.

Als je al afhangers hebt en je dit wilt corrigeren, kun je de mogelijkheid van een borstlift met of zonder implantaten onderzoeken.

Borstlift zonder implantaten

Een borstlift zonder implantaten verplaatst de borsten naar een hogere positie op de borst. Het resultaat is vergelijkbaar met het uiterlijk van het dragen van een beha, zonder dat je er in feite een draagt. De borsten zien er beter uit en keren terug naar hun oorspronkelijke positie. De keerzijde is natuurlijk het litteken dat je eraan overhoudt.

Borstlift met implantaten

Een borstlift met implantaten is vergelijkbaar met een borstlift, maar omvat ook het verbeteren van de volheid, stevigheid en grootte van de borst. Het nadeel is, nogmaals, de littekens. Mogelijk moet je later ook de borstimplantaten vervangen.

Video: zijn vrouwen tevreden over hun borsten?

Bron: Flair online, Borstvoedingorganisatie La Leche League, Ideal Body