Knobbeltjes en cystes

Borstonderzoek bij vrouwEen knobbeltje is een inwendige bult die hard aanvoelt, een cyste is een inwendige holte die met vloeistof gevuld is. Voor een leek is het niet gemakkelijk om het verschil tussen de twee te voelen. Wanneer een vrouw een knobbeltje ontdekt in haar borst maakt dat de meeste vrouwen angstig. Als u een knobbeltje in uw borst ontdekt dan is het ten zeerste aanbevolen om een dokter of specialist te raadplegen, alleen die persoon is in staat om u te zeggen of het al dan niet ernstig is. Bij twijfel zal er verder onderzoek gedaan worden om met zekerheid de diagnose te kunnen vaststellen. Een knobbeltje bij vrouwen tussen de 15 en de 30 jaar is volgens de oncologen meestal een fibro-adenoom, tussen de 30 en de 50 jaar wordt het meestal veroorzaakt door een infectie, een cyste of een tumor (goedaardig of kwaadaardig), boven de 50 jaar is het bijna altijd een tumor (goedaardig of kwaadaardig). Een borsttumor kan zich langzaam ontwikkelen en het ontdekken daarvan is gemakkelijker als vrouwen hun borsten leren kennen door regelmatig zelfonderzoek en door de borsten regelmatig te laten controleren door een dokter. Een kleine onregelmatigheid tijdens de menstruatie is geen reden om te panikeren, uiteraard is enige alertheid steeds aan te raden. In de menstruatieperiode is de invloed van hormonen op de blaasjes van de borstklieren groot waardoor deze kunnen opzwellen en duidelijker voelbaar zijn. 

Het fibroadenoom

Bij onderzoek wordt deze gevoeld als een beweeglijke knobbel met duidelijke contouren, hij is ook soms pijnlijk maar het is wel een goedaardige tumor. Deze tumor komt vaak voor bij jonge vrouwen en heeft niets met borstkanker te maken. Het fibroadenoom zal alleen verwijderd worden als deze heel groot is, meer dan 15 tot 20 mm in doorsnee. De chirurgische ingreep is eenvoudig en laat slechts een klein littekentje achter op de tepelhof.

Fibrocysteuze mastopathie en papilloom

Verhardingen of zwellingen van de borst kunnen ook worden veroorzaakt door fibrocysteuze mastopathie. De borst is over het algemeen gespannen en pijnlijk en er is een korrelige structuur voelbaar door de aanwezigheid van cystes gevuld met vloeistof. De klachten nemen toe in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Het is een veelvoorkomende aandoening waarvan ongeveer 30% van de vrouwen vanaf 25 jaar tot aan de menopauze last heeft, daarna nemen de klachten meestal af. Bij fybrocysteuze mastopathie is geen chirurgische ingreep vereist. De diagnose kan worden gesteld door een echografie van de borsten te maken, de contouren en de inhoud van de cystes zijn dan goed te zien. In de cystes kan een papilloom ontstaan, dit is een goedaardige tumor. Met een holle naald wordt er vloeistof uit de cyste gezogen om de kwaal verder te kunnen onderzoeken. Als de vloeistof helder is en een geelgroene kleur heeft dan is er niets aan de hand. Is de vloeistof rood dan kunnen er twee oorzaken zijn, ofwel heeft de naald een bloedvat geraakt of er is sprake van een papilloom of een tumor. In beide gevallen zal de vloeistof beter onderzocht worden op de aanwezigheid van tumorcellen en volgt bij een positieve uitslag een biopsie.

De galactocele

Een cysteuze knobbel kan ook een zeldzame galactocele zijn. Deze aandoening komt meestal te voorschijn enkele maanden nadat de borstvoeding is gestopt. In de tepelhof is dan een cyste gegroeid die gevuld is met hard geworden melk. De cyste kan op een eenvoudige manier verwijderd worden, deze wordt leeggezogen.

Adenosis en lipoom

Vrouwen die knobbeltjes voelen in hun borsten zijn niet zeldzaam, maar die knobbels zijn meestal niet kwaadaardig. Uiteraard is het toch goed om uw borsten geregeld te laten controleren door een dokter of een echografie te laten maken.

  • adenosis is een verdikking van het klierweefsel dat veroorzaakt is door een ontsteking, het komt meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar en verminderd bijna altijd na een behandeling met een ontstekingsremmend middel
  • een lipoom is een goedaardige tumor van het vetweefsel die meestal voorkomt na de menopauze, indien niet te groot, hoeft deze tumor niet behandeld te worden.