Kleine meisjes met borsten

Wanneer, hoe en waarom krijgen meisjes borsten? Ben je op zoek naar informatie over de borstontwikkeling bij jonge meisjes? In dit artikel hebben we een aantal zaken verzameld die je aardig op weg helpen.

Wat zijn borsten?

Tiener met kleine borstjesHet krijgen van borsten is een teken dat kleine meisjes zich beginnen te ontwikkelen tot vrouwen. Borsten zijn eigenlijk twee hopen vlees die op de borst van meisjes groeien als ze de puberteit bereiken. In de borsten bevinden zich klieren die melk produceren als een vrouw een baby krijgt. Daarnaast bestaan borsten ook uit cellen die vet bevatten.

Borsten voelen zacht en sponsachtig aan en beginnen te groeien als een meisje de puberteit bereikt. Terwijl het hormoon oestrogeen door het lichaam begint te circuleren, beginnen de eierstokken van een meisje hormonen aan te maken en beginnen haar borsten te groeien.

Als een vrouw een baby krijgt, produceren haar borsten melk om haar baby te voeden. Om het even welke maat van borsten je hebt, ze kunnen melk voor een baby produceren.

Hoe groeien borsten?

Borsten zijn er in vele maten, maar ze beginnen allemaal op dezelfde manier. In het begin beginnen de borsten te 'ontluiken' zoals een bloem, wat betekent dat er achter elke tepel een klein bultje (klierschijf) verschijnt. Het is normaal dat de tepels op dit moment een beetje pijnlijk aanvoelen.

Vervolgens worden de tepel en de huidcirkel eromheen (tepelhof) donkerder en groter. Nadien begint de rest van de borsten te groeien. In het begin zien ze er misschien wat 'puntig' uit. Naarmate ze groeien, worden ze ronder en voller.
De grootte van borsten hangt af van twee dingen:

1. Je genen

Als je moeder, of je grootmoeders, grote borsten hebben, dan is de kans groot dat ook jij grote borsten zult krijgen.

2. Je gewicht

Als je te zwaar bent, gaat een deel van dat extra vet naar je borsten. Borsten beginnen meestal tussen 8 en 13 jaar te groeien en kunnen doorgroeien tot je begin twintig bent. In je klas heb je misschien enkele meisjes die nog plat zijn en anderen die reeds goed ontwikkeld zijn. Het hangt allemaal af van wanneer je met de puberteit begint en van je genen.

Waarom een ​​beha dragen?

Niemand is verplicht om een beha te dragen, maar beha's beschermen en ondersteunen borsten. Ze helpen meisjes en vrouwen om zich op hun gemak te voelen als ze aan het sporten zijn en geven het vrouwenlichaam meer vorm.

Een eerste beha kopen, welke koop je het best?

Sportbeha's zijn een geweldige keuze als eerste beha. Ze zitten comfortabel en geven een stevige ondersteuning aan de borsten. Heel wat tops hebben een soort 'ingebouwde' beha, zodat je in eerste instantie misschien geen beha hoeft te kopen.

Meisjes met grote borsten zullen merken dat beugelbeha's meer steun bieden.

Wat is de gemiddelde beha-maat van tienermeisjes?

De mate van borstontwikkeling verschilt sterk van persoon tot persoon, maar een aantal onderzoeken hebben aangetoond dat het volgende als een betrouwbare gids voor opgroeiende tienermeisjes mag genomen worden:

  • 13-jarigen: B cup
  • 14-jarigen: B cup
  • 15-jarigen: C cup
  • 16-jarigen: C cup of hoger

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat de ene borst groter is dan het andere?

Borsten kunnen verschillende maten of vormen hebben. Onze lichamen lijken misschien symmetrisch (waarbij de ene kant precies hetzelfde is als de andere - alleen omgekeerd), maar dat is vaak niet het geval. Je ene voet kan bijvoorbeeld een andere lengte hebben dan de andere en je ogen kunnen verschillende vormen of kleuren hebben. Dus, als je ene borst groter is dan de andere hoef je je nergens zorgen over te maken.

Waarom steken mijn tepels niet uit?

Als je tepel in je borst zinkt, dan wordt dit een omgekeerde tepel genoemd. Dit is echter niets om je zorgen over te maken. Het zou zelfs geen probleem mogen zijn om later je baby borstvoeding te geven.

Als bij oudere vrouwen hun tepels normaal uitsteken maar zich dan plots omkeren, en zo blijven, is het aangeraden om dit bij een arts te laten controleren.

Video: Tips voor meiden met kleine borsten

Bron: La Leche League, https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/3-borstontwikkeling-bij-jonge-meiden - Etos, https://www.etos.nl/advies/intimiteit/borstgroei