Kan stress borstpijn veroorzaken?

pijn in de borstBorstpijn (ook bekend als mastalgie) bij vrouwen komt zeer vaak voor. Ongeveer 70% van de vrouwen zal ooit borstpijn ervaren. In sommige gevallen kan de pijn zelfs basisfuncties zoals aankleden, lopen en intimiteit in de weg komen te staan. Uiteraard is de eerste stap bij het verslaan of beheersen van pijn in de borst, begrijpen waarom je pijn ervaart. Er zijn heel wat redenen, maar ook tijdens bijzonder zware periodes van angst, druk en stress kun je pijn in de borsten ervaren.

In dit artikel kijken we hoe stress borstpijn kan veroorzaken en hoe je de pijn kunt verlichten.

Hoe veroorzaakt stress borstpijn?

Hoewel de wetenschap zich niet bezighoudt met het 'waarom', lijkt het wederom terug te komen op hormonale schommelingen. Onderzoek heeft correlaties gevonden tussen de impact van stress en oestrogeenspiegels, wat betekent dat verhoogde stress gedurende een bepaalde tijd overmatig ongemak in de borsten kan veroorzaken.

Twee soorten pijn in de borst

De meest voorkomende vorm van pijn in de borsten is cyclisch en treedt op vlak voor of tijdens de menstruatie. Deze pijn, die in ernst kan variëren, is normaal en houdt verband met de veranderingen in hormoonspiegels. Niet-cyclische pijn kan uit de borst komen, maar heeft geen verband met de menstruatie. Deze pijn komt vaker voor bij oudere vrouwen voor en na de menopauze. Dit soort pijn kan veroorzaakt worden door stress.

Belangrijk om te weten, is dat je met je arts moet praten als een scherpe of stekende pijn in een borst plotseling begint, aanhoudt en beperkt blijft tot één plek in de borst. Een andere vorm van niet-cyclische pijn komt van elders in het lichaam, maar kan pijn in de borst veroorzaken. Bij dit soort pijn zijn ook vaak de botten, gewrichten of spieren betrokken.

Belangrijkste oorzaken van pijn in de borsten

  • Hormonale veranderingen
  • Zwangerschap
  • Gewichtstoename
  • BH-problemen
  • Infectie van de borst
  • Letsel aan de borst
  • Artritispijn of een beknelde zenuw in de nek
  • Ontsteking van een ribgewricht
  • Simpele cysten

Tips om pijn in de borst te verlichten

Zelfs al wordt je borstpijn niet veroorzaakt door stress, de pijn op zich kan je heel veel stress bezorgen. Hier zijn enkele eenvoudige suggesties die je misschien wilt proberen als je last hebt van pijn in de borst:

1. Gebruik van een beha

Sommige vrouwen vinden dat het dragen van een correct passende en ondersteunende beha helpt tegen borstpijn. Een uitstekende beha vermindert de beweging van de borsten. Andere vrouwen kiezen ervoor om helemaal geen beha te dragen of kiezen ervoor om 's nachts een losse of zachte beha te dragen.

2. Aanpassen dieet

Het verminderen van je cafeïne-inname (koffie, thee, cola en chocolade), zout en vet kan in je voordeel werken om borstpijn te verminderen.

3. Natuurlijke supplementen

Er zijn vrouwen die hebben ontdekt dat vitamine B6 (pyridoxine) en B1 (thiamine) borstpijn verlicht. Teunisbloemolie kan ook helpen bij het verlichten van borstpijn of premenstruele symptomen. Raadpleeg je arts of apotheker over de aanbevolen dosis.

4. Het toepassen van koude of warmte

Het gebruik van een warmwaterkruik of een koud ijspak kan borstpijn verminderen. Het kan echter effectiever zijn om een ​​koude of warme douche te nemen.

5. Omgaan met stress

Stress lijkt te worden beïnvloed door hormoonspiegels, dus ontspanning en meditatie kunnen nuttig zijn bij de behandeling voor stressgerelateerde pijn in de borst.

Het kan handig zijn om uw borstpijn een paar maanden bij te houden om te zien of er regelmatig veranderingen zijn. Noteer elke dag hoe erg de pijn is op een schaal van 1 tot 5. Vermeld ook eventuele veranderingen in je dieet of stressvolle gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan. Deze informatie zal je arts helpen om indien nodig effectieve behandelingen aan te bevelen.

Vergeet niet dat je zorgen maken over iets ook een stressfactor kan zijn! Dus, als je je zorgen maakt over ongebruikelijke aanhoudende pijn in de borsten, is het altijd beter om een bezoek te brengen aan je arts.

Bronnen: gezondheid.be en mens-en-gezondheid.infonu.nl