Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepelEr zijn twee soorten afwijkingen van de tepels:

  1. Ingetrokken tepels die in de borst liggen.
  2. Een aandoening van de huid rond of op de tepel.

Deze afwijkingen zijn meestal onschuldig en gemakkelijk te behandelen. Maar toch is het verstandig om bij een afwijking van de tepel naar uw huisarts te gaan. Bij een klein percentage van de vrouwen betekent is een verandering van de tepel niet onschuldig en wijst het op borstkanker.

Oorzaken

  •  Als de borsten tijdens de puberteit niet helemaal goed tot ontwikkeling komen kunnen ingetrokken tepels ontstaan. Een ingetrokken tepels heeft geen gevolg voor de gezondheid van de vrouw. Soms kan het wel een probleem geven bij de borstvoeding.
  • Ook bij een normale borst kan de tepel ingetrokken geraken door een ontsteking van de melkbuisjes achter de tepel. Dit komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven.
  • Ook een verandering van structuur bij oudere vrouwen kunnen aanleiding geven dat de tepel wat meer naar binnen trekt. 
  • Minder vaak komt het voor dat de tepel naar binnentrekt ten gevolge van borstkanker.
  • Heel wat vrouwen krijgen in de eerste weken van de borstvoeding fijne kloofjes en gevoelige plekken op hun tepels. Deze kloofjes ontstaan meestal doordat de baby niet de ganse tepel goed in de mond neemt tijdens het zuigen.
  • Uw tepels kunnen ook ontstoken geraken en kloven krijgen als de tepels na het voeden niet goed kunnen drogen. Als de baby begint te drinken of net ophoudt dan kan men vaak stekende of brandende pijn voelen wanneer men last heeft van tepelkloven. De tepels kunnen ontstoken geraken en de ontsteking kan zich uitbreiden naar het omringende borstweefsel.

Droge, schilferige sukjes huid op of rond de beide tepels kunnen het gevolg zijn van eczeem. Dit jeukt meestal en is dikwijls op verschillende plaatsen van het lichaam aanwezig.

Verandering van de huid op de tepels die op eczeem lijken worden soms ook veroorzaakt door de ziekte van Paget. Dat is een kanker die zeldzaam is en in de melkbuisjes begint. Eczeem zal je aantreffen op beide tepels, de ziekte van Paget situeert zich meestal op één tepel. Vaakt zit er ook een knobbeltje en heeft men een pijnlijke tepel waar bloed uitkomt.

Behandeling ingetrokken tepel

Een arts zal uw borsten en tepels onderzoeken. Als u een ingetrokken tepel op volwassen leeftijd heeft en dit heeft niets te maken met de borstvoeding dan wordt vaak een echo of röntgenfoto gemaakt. Op deze manier kan men onderliggende afwijkingen uitsluiten. Als er een knobbeltje wordt gevonden wordt er meestal met een injectienaald vocht of cellen afgenomen om te laten onderzoeken op kankercellen. Als uw huid rood kleurt en uitslag heeft rond de tepel dan zal men uw huid op kankercellen onderzoeken.

Heb je een ingetrokken tepel die er reeds vanaf uw puberteit zit dan kan men dit soms corrigeren door deze zachtjes met duim en wijsvinger gedurende een paar weken naar buiten te trekken. Dit doet men dan dagelijks. Er bestaan ook tepelhoedjes die men tijdelijk in de beha kan dragen en kunnen helpen om de tepel uit te trekken.

Behandeling tepelkloven

Indien u tepelkloven heeft moet u deze goed wassen, drogen en een vochtinbrengende crème aanbrengen. Was de crème wel goed af vooralleer je borstvoeding gaat geven. Een beha met een voering van kunststof gebruik je beter niet. Dit kan vochtig worden en ontsteking in de hand werken. Ontstekingen worden vooral met antibiotica behandeld. Eczeem kan men genezen met hydrocortisonecrème.