Hoe veranderen je borsten tijdens je zwangerschap?

De veranderingen in de borsten is het eerste wat zwangere vrouwen opmerken. Veel vrouwen die hun tweede of derde baby krijgen, weten dat ze zwanger zijn voordat ze een zwangerschapstest doen, omdat ze de gevoelens in hun borsten herkennen.

De borsten hebben enorm veel werk te doen tijdens een zwangerschap, om volledig voorbereid te zijn om een baby te voeden gedurende 18 tot 24 maanden of langer. Veel vrouwen realiseren zich niet dat hun borsten van binnen en van buiten net zo veranderen als hun groeiende buik. In dit artikel ontdek je hoe je borsten veranderen tijdens je zwangerschap.

Borstveranderingen aan het begin van de zwangerschap

Bloedtoevoer

De bloedtoevoer in de borst neemt vanaf dit punt snel toe en het kan zijn dat je merkt dat je borsten gevoelig aanvoelen, of dat je tepels en tepelhofjes tintelen.

Moedermelkproductie

Je lichaam begint de melkproducerende cellen in overvloed te produceren en het ductale systeem te verlengen en te vergroten. De beste manier om de binnenkant van een zogende borst te visualiseren, is door je een tros druiven voor te stellen.

De druiven vertegenwoordigen clusters van de melkproducerende cellen en de takken die van de druiven komen, zijn je ductale systeem dat de melk naar je tepel leidt.

Borstveranderingen tijdens de zwangerschap

Naarmate de weken verstrijken, kunnen je borsten mogelijk aanvoelen zoals tijdens de premenstruatie; voller en zwaarder. Mogelijk zijn je tepels ook prominenter geworden en is het tepelhof donkerder geworden. Aangenomen wordt dat het donkerder worden van het tepelhof je baby helpt om de tepel beter te zien, en deze dus gemakkelijker te vinden om zich te voeden.

Sommige vrouwen, vooral met een blanke huid, zullen aderen op de huid van hun borsten zien verschijnen. Of je ziet misschien kleine bultjes op je tepelhof. Deze zijn heel normaal, ze zijn er om een ​​talg vrij te geven; een antibacterieel middel dat helpt om het tepelgebied schoon en gezond te houden. Daarnaast heeft de olie een geur vrij die herkenbaar is voor baby's.

De rollen van oestrogeen, progesteron en humaan placenta-lactogeen

Al deze ontwikkelingen en groei van het borstweefsel vindt plaats door bepaalde hormonen, oestrogeen, progesteron en humaan placenta-lactogeen, die overvloedig aanwezig zijn als je zwanger wordt.

Niet elke vrouw ervaart tijdens de zwangerschap dezelfde borstveranderingen. Elke vrouw heeft een ander groeipatroon gedurende de drie trimesters van de zwangerschap. Sommige vrouwen zullen merken dat hun borstomvang snel toeneemt in de eerste weken van de zwangerschap, maar daarna lijken er minimale veranderingen op te treden. Terwijl andere vrouwen een langzame, geleidelijke verandering zullen opmerken gedurende de hele zwangerschap.

Het kan ook zijn dat je wat striae op je borsten krijgt. Dit is heel normaal, omdat zowel je buik als je borsten nu snel groeien om ruimte te maken voor je baby en melk! De striemen zullen na verloop van tijd vervagen, maar weet dat ze deel uitmaken van je lichaam dat transformeert om een ​​nieuw leven te creëren en heel normaal zijn. De meeste vrouwen hebben ze, ook al praten ze er misschien niet over!

Borstveranderingen op het einde van je zwangerschap en na de geboorte

Als je in het laatste trimester van je zwangerschap bent aangekomen, zullen je borsten waarschijnlijk behoorlijk groot en zwaar aanvoelen! Je zult merken dat alles prominenter is geworden. Je tepels steken mogelijk meer uit, de huid van je tepelhof is echt vrij donker, de aderen net onder je huid zijn duidelijk zichtbaar en de striemen kunnen ook veel meer opvallen.

Het kan ook zijn dat de huid onder en boven je borsten heet en zweterig wordt en mogelijk zelfs droog aanvoelt en jeukt, dit komt doordat de huid uitrekt.

Overweeg een zwangerschaps-bh

Omdat je borsten nu melk aan het maken zijn, is het belangrijk om een ​​zwangerschaps-bh te kopen. Een zwangerschaps-bh is niet zomaar een bh die gemakkelijk kan worden geopend voor het geven van borstvoeding. Ze zijn gemaakt om comfortabel te zijn, waarbij de beha-beugels niet drukken op je borsten.

Blijf je borsten controleren!

Het is nog steeds erg belangrijk om je borsten te blijven controleren, zoals je normaal elke maand zou doen, op knobbels en ongebruikelijke veranderingen. Weten hoe je borsten in de eerste trimester van je zwangerschap aanvoelen, zal je ook helpen bij het controleren van je borsten in de tweede en derde trimester.

Als je nieuwe knobbels, huid- of tepelveranderingen die hierboven niet besproken zijn, of een gekleurde substantie uit je tepel opmerkt, is het raadzaam dit met je arts te bespreken.

Bronnen: Medela en Meer voor mama's