Overtollige haargroei

Overtollige haargroei op borsten vrouwOvertollige haargroei is een probleem bij vrouwen dat regelmatig voorkomt. Ook de borsten blijven niet gespaard, vooral rond het gebied van de tepel. Men kan dit probleem op verschillende manieren aanpakken, je kan de haren bleken, ze tijdelijk verwijderen of kiezen voor een permanente verwijdering. Bij overmatige haargroei die veroorzaakt wordt door een verstoorde hormoonspiegel of door erfelijke factoren dient u zich te laten onderzoeken door een endocrinoloog.

Tijdelijk ontharen

Ontharingscrème en ontharingsschuim

Deze manier van ontharen is niet ideaal. De ontharingsmiddelen laten dikwijls een rare geur achter op de huid en bij langdurig gebruik kunnen huidirritaties en zelfs allergieën ontstaan.

Elektrisch ontharen

In de handel zijn apparaatjes verkrijgbaar met een roterende kop die de haren niet afknippen maar ze degelijk epileren. Het is praktisch en snel uit te voeren maar het kan pijnlijk zijn. De haartjes komen terug na ongeveer 20 dagen. Het kan gebeuren dat de haren bij het terugkomen ingroeien waardoor ze een verhoogde kans op infecties geven.

De pincet

Het is niet pijnloos maar toch behoort de pincet tot één van de betere middelen om tijdelijk uw overtollige haargroei te verwijderen. 

Elektrisch of handmatig scheren

Overtollig haar verwijderen door middel van scheren is niet aan te raden voor uw borsten. Het scheermes kan huidirritatie veroorzaken en ook de haren dikker maken. Na 2 tot 4 dagen groeien de haren terug en kunnen ze in de huid ingroeien, ze kunnen het ontstaan van een kleine geïnfecteerde cyste veroorzaken.

Harsen

Warme of koude hars, vloeibaar of op een gebruiksklare strip: vermijd deze agressieve manier van ontharen voor uw borsten, het kan de weefsels beschadigen. Vooral warme hars kan ernstige ontstekingen van de haarzakjes veroorzaken, ook ingegroeide haren, roodheid van de huid en eczeem kan hierdoor ontstaan.

Permanente ontharing

Elektrische epilatie

Een naald die zo dun is als het haar zelf wordt langs het haar in de haarfoliekel gebracht. Dan wordt er gedurende enkele seconden een stroomstoot gegeven waardoor het haartje loslaat en dan met een pincet verwijderd wordt. Daarna wordt er nog enkele seconden stroom gegeven in de lege haarfolikel zodat zoveel mogelijk celletjes die het haar aanmaken vernietigd worden. Elektrische epilatie is een tijdrovende en niet geheel pijnloze behandeling. Het moet namelijk haartje per haartje verwijderd worden. De huid kan op voorhand verdoofd worden met een speciale crème. Na de behandeling kan de huid tot een paar uur rood zien en/of warm aanvoelen. In de meeste gevallen komen de haren niet terug of groeien ze heel langzaam. Na deze behandeling is het mogelijk dat er kleine littekentjes zichtbaar blijven.

Laserepilatie

Deze methode is gebaseerd op laserstralen. Zeer krachtige lichtstralen vormen thermische energie en vernietigen de haarwortel in zijn geheel. Laserontharing is vrij duur omdat er veel behandelingen nodig zijn, maar het is wel volledig pijnloos. Het is noodzakelijk om op voorhand te testen hoe lichtgevoelig de huid is en dat de huid tijdens en na de behandeling minstens een week niet aan zonlicht blootgesteld wordt.

Elektromagnetische golven

Met een speciaal apparaat worden elektromagnetische golven met een wisselende frequentie naar de huid gezonden. Deze golven zorgen er voor dat de haren verdwijnen. Het resultaat van de behandeling varieert tussen de 50% verdwijnen van de overtollige haargroei tot een volledige ontharing. Er zijn meerdere behandelingen nodig. De huid moet eerst een behandeling ondergaan met hars, dit kan voor de tere huid van de borst tot irritatie en roodheid leiden.