Wat is een Fibroadenoom?

Een fibroadenoom is een goedaardig gezwel in het borstweefsel. Het heeft een ronde vorm en het is stevig. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar. Vrouwen met een zwarte huidskleur hebben een grotere kans op een fibroadenoom. Het is een melkklier die fors uitgegroeid is. Omgeven door een kluwen van bindweefsel.

Fibroadenoom: goedaardig gezwel in de borst

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat het ontstaan van een fibroadenoom te maken heeft met de gevoeligheid van het borstweefsel voor vrouwelijke geslachtshormonen. Wanneer een vrouw zwanger is dan zullen de knobbels sneller groeien. Waarschijnlijk is de toename van de groei het gevolg van een grotere productie van het geslachtshormoon. Fibroadenomen komen het meest voor tussen de leeftijd van 15 en 30 jaar. Vooral bij negroïde vrouwen.

Doet het pijn?

Over het algemeen doet een fibroadenoom geen pijn maar het kan wel. Het kan op elke plek in de borst zich voordoen, maar meestal in het bovenste en buitenste gedeelte van de borst. 

Hoe groot is zo'n knobbel?

De knobbel van een fibroadenoom is 1 tot 5 centimeter groot. Meestal is er meer dan één knobbel. En ze kunnen in beide borsten aanwezig zijn. Ze kunnen ook uitgroeien tot meervoudige fibroadenomen. Er is dan ook een algehele verdikking van het borstweefsel op te merken.

Behandeling

Uw huisarts zal uw borsten onderzoeken. Misschien volgt er een mammografie of een echo om een diagnose te bevestigen. Het is ook mogelijk dat er voor de zekerheid wat cellen uit de knobbel weggenomen worden om via de diagnose kanker uit te sluiten. 

Kleine fibroadenomen hoeven meestal niet behandeld te worden. Ongeveer 1 op de 3 fibroadenomen wordt terug kleiner en is na 2 jaar helemaal verdwenen. Indien de fibroadenoom groter wordt en men overgaat tot verwijdering ervan zal deze na de operatie meestal niet meer terug komen.

Zelfonderzoek van uw borsten

Het is belangrijk om op regelmatige basis zelf uw borsten te onderzoeken om uitwendige en inwendige veranderingen te ontdekken. Bij zelfonderzoek geraak je vertouwt met uw borsten. Je weet dan hoe ze aanvoelen en hoe ze er uitzien. Indien er een verandering in uw borsten optreed dan zal u dit snel opmerken.

Wanneer doe je het best zelfonderzoek?  

Zelfonderzoek doe je het best vlak nadat u ongesteld geweest bent.

Hoe doe je zelfonderzoek?

  • Kijk in de spiegel goed naar uw borsten. Kijk of er kuiltjes in de huid zitten. Kijk of de vorm van uw borsten of tepels veranderd zijn.
  • Leg je neer met een arm achter uw hoofd. Druk voorzichtig maar stevig met kleine ronde bewegingen op uw borst. Tast uw borst helemaal af. Ook de tepel en de oksel.

Zie ook pagina zelfonderzoek

Wanneer naar de huisarts?

Als je een nieuwe knobbel in de borst opmerkt, verandering waarneemt in een knobbel die er al lang zit, verandering in de vorm van de tepel of de huid, dan ga je best eens langs bij uw huisarts. Meestal zijn knobbels niet gevaarlijk maar het is wel belangrijk om er aandacht aan te besteden. Soms duiden ze toch op een kwaadaardige tumor.