Een derde tepel en meer weetjes over verschillende soorten tepels

Een derde tepel op een voetMaak je je zorgen om het uiterlijk van je tepels? Niet nodig, hier zijn de 8 soorten tepels ter wereld! Je weet waarschijnlijk dat er borsten in verschillende maten zijn, maar heb je ook een idee over de soorten tepels? Nou, er zijn er acht en geen enkele ervan is abnormaal. Je kan zelfs twee van deze acht onderstaande tepels hebben en zelfs een derde tepel is mogelijk. 

Wat is een tepel?

Je hebt waarschijnlijk de termen tepel en tepelhof gehoord, maar misschien weet je niet precies wat ze betekenen. De twee vormen samen wat je je tepel zou kunnen noemen. Het donker gekleurde gebied op je borst is je tepelhof. Het bultje in het midden van je tepelhof is je tepel.

Kan je drie of meer tepels hebben?

Dat kan. Een derde tepel is een aandoening waarbij je een extra tepel op je lichaam hebt. Dit kan zelfs een extra tepel op je arm of voet zijn. De derde tepel, of de aanwezigheid van meerdere tepels, wordt ook wel polythelie genoemd. De extra tepel is meestal niet volledig ontwikkeld als een gewone tepel. Het is zelfs mogelijk dat je een derde tepel niet meteen kunt herkennen. Sommige zien er gewoon uit als kleine bultjes zonder bekende kenmerken van een tepel, maar andere kunnen op het eerste gezicht net een gewone tepel lijken. Zowel mannen als vrouwen kunnen meerdere tepels hebben, zelfs meer dan drie.

Om gezondheidsredenen hoef je meestal geen extra of overbodige tepel te laten verwijderen. Een extra tepel geeft geen onderliggende aandoeningen aan en veroorzaakt ook geen aandoeningen. Maar misschien wil je deze laten verwijderen om cosmetische redenen of omdat je zelfvertrouwen erdoor wordt aangetast.

De acht soorten tepels

Uitpuilende tepels

Dit verwijst naar tepels die enkele millimeters uitsteken boven het gebied van je tepelhof. De tepels wijzen ook naar buiten en zijn beter zichtbaar bij koude of stimulatie omdat ze hard worden.

Platte tepels

De hele tepel is plat en gaat over in de tepelhof. Ook hier kan de tepel hard worden en meer zichtbaar worden bij koude of stimulatie.

Gezwollen tepels

Het hele tepelhof- en tepelgebied ziet eruit als een heuvel op de borst. Net zoals bij de voorgaande tepels kan de tepel hard worden door koude of als deze aangeraakt wordt.

Ingetrokken tepels

De tepel trekt zich naar binnen terug. Het is mogelijk om met je vingers de tepel naar buiten te keren, maar soms zorgen gespannen spieren ervoor dat dit niet lukt.

Eenzijdig ingetrokken tepels

De ene tepel is opgetild, de andere is naar binnen getrokken. Wanneer dit van bij je geboorte was, is het volkomen veilig. Maar als dit een recente ontwikkeling is, kan het mogelijk wijzen op borstkanker. In dat geval is het aangeraden om onmiddelijk je huisarts te raadplegen.

Hobbelige tepels

Het is normaal om bultjes (of Montgomery-klieren) te hebben op de tepelhof rond de tepel. Elke vrouw heeft deze klieren, maar sommige tepels zijn hobbeliger dan anderen.

Behaarde tepels

Elke vrouw heeft haarzakjes in het gebied rond de tepel. Het is dan ook volkomen normaal om donkere haren (zowel grof als fijn) uit je tepelhof te zien verschijnen. Met een pincet kun je ze veilig uittrekken.

Kleine tepels

Sommige vrouwen hebben zeer kleine tepels. Je zou kunnen denken dat het moedervlekken zijn met een klein bultje.

Wat als je twee verschillende tepels hebt?

Soms zijn twee verschillende tepels snelle en tijdelijke veranderingen, zoals een reactie op aanraking of koude temperatuur. Hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap) en zelfs de leeftijd kunnen ook volkomen normale veranderingen in de tepels veroorzaken. Maar wanneer je tepel of tepelhof plotseling of onverwacht verandert, kan dit een teken zijn van een medisch probleem en raadpleeg je beter onmiddelijk je arts.

Kunnen je tepels twee verschillende kleuren hebben?

De kleur van je tepels verandert niet, maar je tepelhof kan wel veranderen van kleur. Meestal hoef je je geen zorgen te maken als de kleur van je tepelhof verandert. Toch doe je er goed aan om elke kleurverandering te laten controleren door een arts. Redenen waarom tepels donkerder worden, zijn onder meer:

  • Orale anticonceptiva
  • Puberteit
  • Zwangerschap
  • Haren rond de tepels
  • Menstruatie
  • Borstvoeding
  • Kanker

Wat betekent het om twee verschillende tepelgroottes te hebben?

De maat van je tepelhof is iets dat je van je ouders erft, net als je borst- en voetmaat, of je sproetpatroon. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar factoren die de grootte, kleur en vorm van je tepelhof kunnen veranderen, zoals puberteit, menstruatie en natuurlijk zwangerschap.

Video: de derde tepel van Lily Allen

Bron: Beautify & Ze