De redenen waarom je borsten soms stinken

Stinkende borstenVoor velen van ons inspireert warm alledaagse weekend- en vakantievibes - de zon op onze huid, heerlijk barbecuen en zwembadfeestjes houden. Stijgende temperaturen brengen echter ook een minder dan hartige bijwerking met zich mee: transpiratie op ongewenste plaatsen, inclusief onze borsten. Ja, borstzweet is echt en het is iets dat veel vrouwen ervaren, en niet alleen tijdens de zomer! Je kunt er soms moeilijk aan ontsnappen, maar het is niet onmogelijk om het te voorkomen. Hier is wat advies om die stinkende borsten te voorkomen en al dat zweet onder controle te houden.

Wat doet borsten onaangenaam ruiken?

Ooit gemerkt dat je borsten naar azijn ruiken? Nou, de redenen waarom je borsten naar azijn kunnen ruiken, komt door je dieet en persoonlijke hygiëne. Maar de belangrijkste oorzaken waarom er een geurtje aan je borsten kan hangen, is niet alleen een vuile beha, maar ook de huidaandoening die intertrigo wordt genoemd. Dit is een vervelende uitslag onder je borsten of tussen de huidplooien. Het is een veel voorkomende aandoening die op gelijk welke leeftijd kan voorkomen en veroorzaakt wordt door:

 • Vochtigheid: een warme, vochtige omgeving bevordert infectie door gist, schimmel of bacteriën. Soms kunnen ook zwellingen, zweren en blaren optreden
 • Warmte
 • Gebrek aan luchtcirculatie
 • Wrijving tussen huidplooien (waar de huid tegen de huid wrijft)

Dit kan leiden tot:

 • Een rode of roodbruine uitslag
 • Smetplekken en een jeukende huid met of zonder geur
 • Gebarsten huid
 • Pijn

Als je denkt dat je intertrigo hebt, neem dan contact op met je huisarts, want er zijn andere huidaandoeningen die er mogelijk hetzelfde uitzien.

Hoe wordt uitslag onder de borst behandeld?

Hoe de uitslag wordt behandeld, hangt af van hoe ernstig deze is en waardoor deze wordt veroorzaakt. Wat je kunt doen, is:

 • Je beha regelmatig wassen
 • Het wrijven van de huid op de huid verminderen
 • Het gebied droog houden
 • Elke infectie laten behandelen met barrièrecrèmes, steroïdencrèmes, antischimmelcrèmes en antibiotische crèmes of tabletten. Je kunt hierover je huisarts of apotheker raadplegen

Wat kun je doen om uitslag onder de borst te voorkomen?

Er zijn enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om het risico op intertrigo te verminderen en te voorkomen dat de irritatie erger wordt.

 • Draag elke dag een propere beha en was 's morgens en' s avonds de huid onder je borsten met een zachte zeep of zeepvervanger (bijvoorbeeld emulgerende zalf). Vraag hiernaar bij je apotheker
 • Droog de huid onder je borsten grondig na het wassen - dep ze voorzichtig droog met een schone, zachte handdoek of probeer een haardroger op een koele stand te gebruiken. Dit kan erg effectief zijn, vooral als je grote borsten hebt
 • Draag een goed passende en ondersteunende beha die is gemaakt van een natuurlijk materiaal, zoals katoen. Door de mens gemaakte materialen zoals nylon kunnen vocht vasthouden. Het kan helpen om een ​​katoenen topje onder je bh te dragen. Als je huid geïrriteerd is, probeer dan dagelijks je beha te verwisselen of gebruik een katoenen verband. Vraag hiervoor je huisarts om hulp
 • Afvallen kan helpen om de gebieden waar de huid tegen de huid kan wrijven, te beperken.

Andere mogelijke oorzaken van slechtruikende borsten: borst- en tepelinfecties

Infecties in de borst veroorzaken geen borstkanker, maar moeten onmiddellijk worden behandeld.

Raadpleeg je arts als je een ontsteking of infectie in je tepels of tepelhof opmerkt. Het kan een teken zijn van eczeem (een veelvoorkomend huidprobleem) of ductectasie. Dit laatste treedt op wanneer een melkkanaal zich vult met afvalstoffen. Er kan een kleverige geelgroene tot bruine afscheiding zijn dat raar ruikt. Als de afscheiding een probleem wordt, kan behandeling nodig zijn.

Mastitis is een pijnlijke ontsteking van de borst als gevolg van een bacteriële infectie of ductectasie. Het wordt vaak geassocieerd met borstvoeding en ontwikkelt zich meestal twee tot zes weken na de bevalling. De borst wordt rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Er kunnen ook griepachtige symptomen optreden. Mastitis kan worden behandeld met warme of koude kompressen en soms met antibiotica.

Mastitis komt soms ook voor bij vrouwen die geen borstvoeding geven, bijvoorbeeld bij vrouwen met diabetes, of bij vrouwen met een slecht immuunsysteem. Terugkerende mastitis wordt vaak geassocieerd met roken.

Bron: Metronieuws, Huisarts.com