De juiste beha kiezen

Pureren behaEen reden om een beha te dragen is er eigenlijk niet, behalve enkele uitzonderingen uit medische noodzaak. Elke vrouw kan de keuze maken om al dan niet een beha te dragen, als je beslist hebt om een beha te dragen hou dan wel de volgende overwegingen in gedachte:

  • Kleine borsten kunnen het zonder beha stellen, zwaardere borsten moeten ondersteund worden om tegengewicht te bieden aan de rek waar het huidweefsel aan blootgesteld wordt door het gewicht van de borsten.
  • Voor grote borsten neem je best een beha met brede banden en zachte cups om een prima ondersteuning te geven.
  • Een vrouw met kleine borsten kan, indien gewenst, kiezen voor een beha met vulling i.p.v. plastische chirurgie.
  • Als de borsten groter worden zoals tijdens de zwangerschap, borstvoeding en dikwijls ook tijdens of voor de menstruatie, is het aan te raden om een beha te dragen, ook indien u dat niet gewoon zou zijn. De borsten kunnen deze veranderingen beter opvangen door de ondersteuning van een beha.
  • 's Nachts geen beha dragen is beter om de huid te laten ademen.
  • Het ondersteunen van de borsten is de voornaamste functie van een beha. De beha mag dus niet te wijd zijn maar mag ook niet de borsten op een onnatuurlijke manier samendrukken, een beha die te strak is belemmert de circulatie van bloed en lymfevocht. Het kan ontstekingen veroorzaken.
  • Het beste kies je voor natuurlijke materialen zoals katoen of zijde. Deze materialen zijn niet enkel stevig en veerkrachtig maar laten de huid ook ademen. Vrouwen die last hebben van een huidallergie beperken zich het best tot het dragen van een witte beha

Tijdens het sporten

Wanneer je als vrouw gaat sporten is het beter om een goede sportbeha te dragen, deze kunnen de schokken opvangen. De beha moet comfortabel aanvoelen, hij moet licht zijn, niet te wijd of te strak en brede schouderbanden hebben. Hij moet ook gemaakt zijn van natuurlijk materiaal zoals katoen. Vrouwen met zware borsten of vrouwen die last hebben van PMS (premenstrueel syndroom) of gespannen borsten dragen best een beha die een goede steun biedt om te voorkomen dat de borsten te veel zouden schudden. Bij sporten waarbij lichamelijk contact mogelijk is, is het heel belangrijk om een goede beha te dragen. Zo kan men beschadiging van de banden en het borstweefsel vermijden.

Tijdens de zwangerschap

De borsten nemen heel wat in volume toe tijdens de zwangerschap, een passende beha is dus een noodzaak. Wanneer de borsten echt te zwaar worden kan je beter de beha ook 's nachts dragen.

Tijdens de borstvoeding

Vrouw met beha voor borstvoedingIn de handel kan je speciale borstvoedingsbeha's kopen waarbij u één borst kan ontbloten. Op die manier kan je voorkomen dat de andere borst te veel afkoelt (daardoor kan een borstontsteking ontstaan). Beha's met een stugge stof vermijd je beter omdat die de melktoevoer kunnen belemmeren waardoor vervolgens de melkproductie terugloopt. Bij deze speciale borstvoedingsbeha's moet je er op letten dat de borst helemaal ontbloot is tijdens het voeden. Op die manier is er optimaal lichamelijk contact tussen zuigeling en moeder, dit is belangrijk voor de psychische gesteldheid van moeder en kind.