Borstkanker

BorstkankerEén van de meest voorkomende kankers bij vrouwen is borstkanker. Deze kanker bij vrouwen komt meestal voor na de leeftijd van 30 jaar, ongeveer 75% van de vrouwen waarbij borstkanker ontdekt wordt is ouder dan 50 jaar. Meestal voelt een borsttumor aan als een diep gelegen knobbeltje dat vast zit en onregelmatige contouren heeft. Men heeft er zo goed als geen pijn aan, soms is het zelfs volledig pijnloos. Bij ernstige gevallen is een intrekking van de huid of tepel zichtbaar. In een ver gevorderd stadium kunnen er zelfs zweren voorkomen op de huid. Als de tumor tijdig ontdekt wordt, dus voor dat de knobbel duidelijk voelbaar is, dan is de kans op volledige genezing zo'n 70 tot 80%.

Risicofactoren

De oorzaken van (borst)tumoren zijn in de meeste gevallen niet bekend. Wel is men op de hoogte dat een aantal factoren een invloed hebben op het ontstaan van kanker. We sommen hieronder de bekendste risicofactoren op bij het mogelijk onstaan van kanker.

De leeftijd

Wanneer vrouwen  borstkanker krijgen zijn deze meestal ouder dan 45 jaar, de meest kritieke periodes zijn rond de 55 en rond de 60 jaar. Maar er is ook rond de 35 jaar een piek. Vanaf de leeftijd van 40 jaar is het sterk aan te raden om uw borsten om de 2 jaar via een mammografie te laten controleren.

Stress

Men heeft een vermoeden dat ook stress van invloed is op het ontstaan van borstkanker, waarschijnlijk omdat door stress de hormonale activiteit verandert.

Hormonale factoren

Hormonale factoren spelen zonder twijfel een rol. Er is een directe connectie tussen een tumor in de borst en de hormonale huishouding. Het lijkt er op te wijzen dat vrouwen die al jong de eerste menstruatie hebben en vrouwen die laat in de overgang komen een grotere kans hebben om borstkanker te krijgen. Vrouwen die die een eerste zwangerschap hebben gehad voor ze 21 jaar waren hebben minder kans om borstkanker te krijgen, vrouwen die geen kinderen krijgen of pas na de leeftijd van 30 jaar hebben een grotere kans op borstkanker. Er wordt ten onrechte gedacht dat borstvoeding geven een beschermende werking heeft tegen borstkanker, in Amerika is onder 90.000 vrouwen een studie gedaan, deze vrouwen zijn een aantal jaar gevolgd en men heeft aangetoond dat er geen enkel verband is tussen deze factoren.

Anticonceptie

Anticonceptiepil minipil NorgestonMet een wetenschappelijk onderzoek heeft men aangetoond dat men meer kans heeft op borstkanker bij het gebruik van de pil door zussen en dochters van vrouwen die borstkanker hadden, dit effect was niet zichtbaar bij familieleden van de tweede of derde graad. Sommige wetenschappers geven aan dat dit risico vooral geldt voor verschillende anticonceptiemiddelen van voor 1975 omdat deze een veel hoger gehalte aan oestrogenen en progestagenen hadden dan de antieconceptiemiddelen van een latere datum. Er is nog geen gelijksoortig onderzoek gedaan bij vrouwen die na 1975 de pil slikten en een direct familielid met borstkanker hadden. De vraag of de huidige antieconceptiemiddelen met een lage dosering hormonen het ontstaan van kanker bevorderen kan niet beantwoord worden. Op dit moment is er geen enkele aanwijzing dat het gebruik van de pil de kans op borstkanker vergroot.

Kanker in de familie

De aanwezigheid van borstkanker bij andere familieleden wordt als een risicofactor beschouwd. Het risico op kanker is zelfs tot 3 maal zo groot bij vrouwen die een moeder of zus hebben met kanker, vooral als de ziekte zich gemanifesteerd heeft voor de leeftijd van 50 jaar. Eind de jaren '90 is een aantal genen ontdekt dat te maken heeft met het ontstaan van borsttumoren, wanneer deze genen beschadigd raken zal het risico op borstkanker of eierstokkanker vergroten. Omdat ouders hun genen doorgeven aan de kinderen is het dus mogelijk dat dit soort mutaties ook van moeder op dochter overgaan. Indien kanker in de familie voorkomt is het aanbevolen om een mammografie te laten maken rond de leeftijd van 30 jaar, zeker vrouwen die eerstegraads familieleden hebben met kanker.

Hormoonkuren in de menopauze

Het is aangetoond dat het volgen van een therapie met vervangende hormonen, gedurende 5 tot 7 jaar, het risico op het krijgen van borstkanker iets kan vergroten. Tumoren die werden ontdekt bij vrouwen die een dergelijke therapie ondergingen waren in de regel kleiner en minder agressief. Ze waren ook gemakkelijker te genezen dan andere gevallen van borstkanker. Er is geen bewijs dat hormoonkuren op basis van oestrogenen het aantal sterfgevallen door borstkanker doet toenemen.

Verkeerde voeding

Men weet nog niet precies wat de invloed van voeding is op het ontwikkelen van tumoren in de borst, maar dat voeding een rol speelt is een feit, misschien wel groter dan die van andere factoren van levensstijl die nog weinig onderzocht zijn.

Overmatig gebruik van verzadigde vetten

Onder de risicofactoren die gebonden zijn aan voeding valt vooral het overmatig consumeren van voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten (dierlijke vetten en afgeleiden zoals boter, kaas, room), vooral in combinatie met overgewicht. Het is beter om de voorkeur te geven aan levensmiddelen van plantaardige oorsprong, vooral olijfolie van een koude eerste persing (extra vergine) en vis en kip.

Gegrild en geroosterd voedsel

Onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op kanker toeneemt wanneer men vlees eet dat op een gril is bereid. De reden daarvoor is dat de creatine in vlees, kip of vis die op een hoge temperatuur op het vuur worden bereid, reageert door aminozuren en kankerverwekkende verbindingen te produceren. Ook het vet dat op het vuur druipt kan gevaarlijk zijn, dit geeft een sterke rookontwikkeling en ook die rook is kankerverwekkend. Je kan dit gevaar beperken door gebruik te maken van mager vlees, de verbrande stukken weg te gooien en tijdens het roosteren niet te prikken in het vlees of de vis.