Abnormale borstgrootte

De grootte van de borsten kent een grote natuurlijke variatie. Een lichte asymmetrie komt vaak voor. Abnormaal grote of kleine borsten, of asymmetrische borsten kunnen leiden tot emotionele klachten bij de vrouw. Bij abnormale grote borsten kan het ook pijn en ongemakken veroorzaken.

Te grote borsten

Borsten die abnormaal groot worden groeien tijdens de pubertijd meestal heel snel. Men denkt dat dit komt doordat het borstweefsel overgevoelig is voor het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Grote borsten kunnen pijn in de rug, nek en schouders veroorzaken. Soms kan er ook in de huidplooi onder de borst een huidinfectie optreden. Dit noemt men smetten. Vrouwen met abnormale grote borsten hebben ook problemen met rennen of sporten.

Te kleine borsten

Bij sommige vrouwen worden de borsten maar heel klein. Een vrouw met abnormaal kleine borsten vind zichzelf dikwijls onaantrekkelijk en niet sexy. Kleine borsten veroorzaken echter geen lichamelijke klachten en het betekent ook niet dat de vrouw geen borstvoeding kan geven. 

Asymmetrische borsten

Soms is er een heel duidelijk verschil in grootte tussen de twee borsten. De ene borst heeft zich in de puberteit meer ontwikkeld dan de andere. Dit kan soms voor schaamte zorgen.

Wat kan men er aan doen?

 Vrouwen met grote borsten hebben baat bij een goed passende ondersteunende beha. Sommige vrouwen met te grote borsten dragen ook 's nachts een beha. Als u dit niet helpt en u voelt zich nog steeds ongemakkelijk met de te grote borsten dan kan men een operatie overwegen om de borsten definitief kleiner te maken.

Vrouwen met te kleine borsten kunnen zich zekerder voelen met een opgevulde beha. Met kleren aan vinden zij hun figuur beter worden. De enige manier om borsten blijvend te vergroten is een operatie voor een borstvergroting. Men kan een implantaat achter het borstweefsel aanbrengen. Men kan ook de borsten soms tot 2 maten vergroten met een voedingssupplement speciaal om grotere borsten te krijgen. Dit supplement dient u dan wel te blijven innemen.

Vrouwen die last hebben van te grote, te kleine of asymmetrische borsten kunnen ook baat hebben met een gesprekstherapie.