Help! Mijn borsten zijn niet gelijk!

Ongelijke borstenUw borsten zijn niet gelijk van afmetingen? Dat is niet zo abnormaal. Bij alle vrouwen zijn de borsten asymmetrisch. Sommige vrouwen storen zich daar aan en zoeken naar een oplossing om dit te verhelpen. De meeste vrouwen laten het voor wat het is. Als het verschil niet te groot is dan zullen mensen dit niet echt opmerken. Asymmetrie komt nog op andere lichaamsdelen voor. De ene schouder is wat hoger dan de andere, een arm die wat dikker is, oren die niet gelijk zijn, ... Eigenlijk allemaal kleine dingen die volslagen normaal zijn bij het menselijk lichaam.

Soms is het verschil te groot

Bij zowat alle vrouwen zit er verschil tussen beide borsten. Maar soms is dit verschil zo groot dat de vrouw er psychologische problemen van krijgt. Zich begint te schamen voor haar borsten. Zich niet durven vertonen in bikini en zo veel mogelijk verbergende wijde kleding aandoet. Dan is het mischien toch beter dat je het probleem verhelpt. Je moet je immers goed voelen in je vel. En plastische chirurgie kan dan een oplossing bieden. Maar helemaal gelijk zullen ze nooit worden. Men kan de gelijkheid enkel benaderen. 

Verschillende soorten asymmetrie van de borsten

Men kan een verschil hebben in grootte van de borsten of tussen de vorm van beide.

Niet elke ongelijkheid van de borsten moet gecorrigeerd worden. Over het algemeen komt een vrouw in aanmerking voor plastische chirurgie wanneer het verschil tussen beide borsten groter is dan één cupmaat. Ook als er een merkbaar verschil is in vorm tussen beide borsten kan een vrouw in aanmerking komen.

Je zal niet in aanmerking komen als je nog te jong bent. Als je ongelijke borsten hebt wanneer je een tiener bent dan bestaat de kans nog altijd dat uw lichaam dit zelf corrigeert. Je borsten blijven zich ontwikkelen tot uw 21 jaar. Men wacht meestal tot wanneer de borsten volgroeid zijn om een ingreep uit te voeren.

Soms is het zinvol om bij de vrouw geen ingreep uit te voeren maar om enkel de psychologische problemen op te lossen.

Wanneer beginnen borsten te groeien?

In normale omstandigheden beginnen de borsten ongeveer twee jaar voor de eerste menstruatie te groeien. 

Hoelang duurt de groei van de borsten?

De groei van de borsten wordt geregeld tijdens de puberteit. Dit gebeurd door het aanwezige vrouwelijke hormoon oestrogeen. De borsten zullen ongeveer 2 tot 4 jaar lang blijven groeien. Tijdens de groei kan er een verschil ontstaan tussen de borsten. Het is mogelijk dat het lichaam dit nog zelf corrigeert. Na de leeftijd van 20/21 jaar, of na 6 jaar borstgroei is de kans klein dat het lichaam nog zichzelf corrigeert.

Een zwangerschap of menopauze kunnen nog van invloed zijn op de groei en vorm van de borsten. Deze veranderingen zijn meestal wel symmetrisch.

Oorzaak van ongelijke borsten

De verschillen van de borstgrootte zijn over het algemeen te wijten aan een aangeboren factor. Meestal is dat een onderontwikkeling of een overontwikkeling van het borstklierweefsel aan één borst.

Wat geeft het beste resultaat bij een heelkundige ingreep?

Het beste resultaat bij plastische chirurgie aan de borst zal men bekomen wanneer de te grote borst verkleind wordt naar de afmetingen en vorm van de andere borst. Daardoor wordt een implantaat en bijhorende risico's vermeden.

Wat als één borst echt veel kleiner is dan de andere?

Indien één borst van afmeting een heel stuk kleiner is dan de andere borst, met een normale cupmaat, dan wordt er een borstprothese geplaatst. Soms moet er zelfs aan één zijde een verkleining gebeuren en aan de andere borst een vergroting. Bij ernstige gevallen zijn er meerdere ingrepen nodig om het goed te krijgen. Dit kan tot een volledig jaar in beslag nemen vooralleer het gewenste resultaat bereikt is.

Tips om ongelijke borsten minder te laten opvallen

  • Je kan de één cup opvullen, de vulling kan je kopen in lingeriezaken.
  • Je kan ook een speciale BH kopen met cups waar je de vulling goed kan insteken zodat niets verschuift.
  • Ongelijke borsten zullen minder opvallen als je kleding draagt met een print.
  • Draag geen kleding die spant ter hoogte van uw borsten.
  • De aandacht van je borsten kan je afleiden met een lange ketting of sjaal.
  • Ben je echt heel ongelukkig, dan kan je overwegen om plastisch chirurgie te laten uitvoeren. Denk hier wel heel goed over na en informeer je goed.