Wat is een borstcyste?

Een borstcyste is een zwelling in het borstweefsel. Het is rond, voelt stevig aan en is met vocht gevuld. Het komt voor rond de leeftijd tussen 30 en 50 jaar, vooral wanneer de menopauze nadert.

Deze stevige ronde knobbel ontstaat wanneer een melkklier zich met vocht vult. Door de hoeveelheid van het vrouwelijke geslachshormoon wordt de groei van de cyste aangewakkerd.

Waar bevind deze cyste zich?

Een borstcyste kan je vlak onder de huid voelen maar ze kan ook dieper in het borstweefsel zitten. Meestal doet dit geen pijn. Ongeveer 50% van de vrouwen heeft meerdere cysten in beide borsten. Er zijn ook vrouwen die last hebben van een algemene hobbeligheid in het borstweefsel.

Zelfonderzoek

Als u bij zelfonderzoek een knobbeltje in uw borsten ontdekt, raadpleeg dan uw huisarts. Dit om te laten onderzoeken of het niet om borstkanker gaat. Meestal is het een onschuldige aandoening maar in een enkel geval zitten er kankercellen in de wand van de cyste.

Behandeling

Als bij een onderzoek de arts vermoed dat er een cyste zit dan zal hij foto's of een echo laten maken. Indien deze effectief aanwezig zijn dan kan het vocht er uit gezogen worden. Het vocht kan eventueel onderzocht worden op kankercellen.

Na deze behandeling zal de cyste meestal verdwijnen. Indien ze terug komen is een nieuwe ingreep noodzakelijk. Indien deze herhaaldelijk terugkomen dan is een operatie ingreep noodzakelijk.

Bron: Annalisa Zocco (2010). Borsten: hoe houd ik ze mooi en gezond? Rotterdam: De Driehoek