Asymmetrische borsten: moet ik me zorgen maken?

Ongelijke borstenBorsten zijn niet altijd symmetrisch en borstasymmetrie komt vaak voor. Er zijn echter gradaties van asymmetrie. Een milde afwijking tussen de twee borsten kan normaal zijn, als deze binnen een cupmaat valt.

Perfect symmetrische borsten bestaan niet. Denk hier eens aan, als je nieuwe schoenen past, zit de ene schoen dan niet vaak wat strakker dan de andere? Asymmetrie tussen de linker -en rechterzijde van het lichaam wordt vaak als binnen normale grenzen beschouwd.

Wanneer beschouwt men borstasymmetrie als abnormaal? Dit is nogal subjectief, aangezien elke asymmetrie meer merkbaar is voor de persoon die het heeft, dan voor de algemene toeschouwer. Corrigerende chirurgie wordt echter vaak overwogen als het verschil in borstomvang meer is dan een cupmaat, of als de vorm van de borst duidelijk verschilt tussen de twee kanten.

Wat veroorzaakt asymmetrie van je borsten?

Borstasymmetrie treedt normaal gesproken op tijdens de puberteit, wanneer het borstweefsel een aanzienlijke groei en ontwikkeling ondergaat.

Beide borsten kunnen zich ontwikkelen met iets verschillende groeisnelheden, wat resulteert in een lichte asymmetrie van de borsten waardoor het lijktalsof je verschillende maten lijkt te hebben. Asymmetrie in borstontwikkeling kan ook worden geassocieerd met afwijkingen in de onderliggende ribbenkast. Soms is de ene kant van de ribbenkast onderontwikkeld of verzonken, waardoor de illusie ontstaat dat de ene borst kleiner en lager is dan de andere.

Je borsten kunnen ook tijdens je verdere leven veranderingen ervaren als reactie op hormonale veranderingen, zwangerschap en borstvoeding, gebruik van anticonceptiepillen en andere hormonale anticonceptiva. Andere oorzaken zijn onder meer embryologische ontwikkelingsverschillen en op zichzelfstaande factoren zoals trauma, brandwonden, operaties en infectie.

Symptomen van borstasymmetrie

De meest voorkomende symptomen van asymmetrische borsten zijn:

  • De borsten passen niet bij elkaar in gelijkenis, positie en vorm
  • Er is een duidelijke afwijking in de borstomvang

Behandeling

Als borstasymmetrie binnen normale parameters valt en zonder de afwezigheid van borstkanker, is er geen behandeling vereist. Borstasymmetrie kan echter in een aantal gevallen problemen met het uiterlijk van het lichaam veroorzaken, waardoor je zelfbeeld de laagte inschiet. Reconstructieve chirurgie of esthetische borstchirurgie kan dan worden aanbevolen.

De opties om asymmetrie van de borsten chirurgisch te corrigeren, zijn variabel, afhankelijk van je voorkeuren en verwachtingen. Soms moet er aan beide kanten een operatie worden uitgevoerd om een ​​betere symmetrie te creëren. Het belangrijkste aspect van het corrigeren van asymmetrie zijn realistische verwachtingen, omdat perfect symmetrische borsten niet mogelijk zijn, vooral als de natuurlijke borstkenmerken of de onderliggende ribbenkast in het begin totaal anders zijn. Er kunnen echter vaak uitstekende cosmetische resultaten worden bereikt die jou meer zelfrespect, houding en kwaliteit van leven geven.

Hoe werkt reconstructieve chirurgie bij borst asymmetrie?

Het is een ingreep die de verschillen tussen de borsten verbetert als deze merkbaar zijn. Kleine verschillen tussen je borsten zijn normaal, maar als deze verschillen groter zijn dan de maat, vorm of positie van een of beide borsten, kun je deze veranderen om de borsten gelijkmatiger te maken. Afhankelijk van het verschil tussen je borsten en je individuele borstkenmerken zijn er een paar opties, waaronder:

  • Het groter maken van de kleinere borst (borstvergroting)
  • Het kleiner maken van de grotere borst (borstverkleining)
  • Het groter of kleiner maken van beide borsten
  • Een afhangende borst in een meer normale positie tillen (borstlift)

Wat als ik de asymmetrie van mijn borsten niet laat behandelen?

Het is altijd een goed idee om je borsten regelmatig te laten controleren. Indien onbehandeld of onjuist geëvalueerd, kunnen gevallen van significante borstasymmetrie onopgemerkt blijven, waardoor de diagnose van borstkanker in sommige gevallen wordt uitgesteld tot het te laat is.

Video: borstvergroting om ongelijke borsten weg te werken

Bronnen: InfoNu.nl, ZOL en Blooming