Het anti-kanker dieet

Soja

SojabonenUit onderzoek naar de eigenschappen van soja is gebleken dat de zogenaamde isoflavonen het risico op kanker kunnen doen afnemen. Isoflavonen behoren tot de groep fyto-oestrogenen, dit is een lichtere vorm van oestrogenen: soms gedragen ze zich als hormonen en in andere gevallen remmen ze juist de werking van hormonen. Genisteïne, daïdzeïne en glyciteïne zijn isoflavenen die bijna alleen in soja voorkomen. Het merendeel van het onderzoek naar de kankerremmende werking van isoflavonen richt zich op genisteïne. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd op mensen en dieren en tonen aan dat genisteïne een remmende werking heeft op kanker, niet enkel borstkanker maar ook kanker in andere delen van het lichaam. Volgens dat onderzoek stopt genisteïne de vorming en de ontwikkeling van cellen die later kankercellen kunnen worden. De kans op de ontwikkeling van een kwaadaardige tumor neemt daarmee af. Soja is ook een sterke antioxidant, het absorbeert vrije radicalen die kunnen bijdragen aan het beschadigen van DNA.

Genisteïne remt een enzym dat gezien wordt als voorbode van borstkanker wanneer het in grote hoeveelheden in het borstweefsel voorkomt. Het kan het ontstaan van nieuwe bloedvaten, die de tumor in leven houdt, tegengaan.

Er is ook ontdekt dat genisteïne de werking van chemotherapie kan versterken als het tijdens de behandeling genomen wordt. Het is niet met zekerheid maar men verondersteld dat een dagelijkse consumptie waarin soja is verwerkt volstaat om baat te kunnen hebben van de voordelen van deze fyto-oestrogenen. Vrouwen die tenminste 2 maal per week soja eten zouden 40% minder kans hebben op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die minder dan een keer per maand soja eten.

Groene thee

Onderzoek naar de effecten van niet-gefermenteerde groene thee heeft aangetoont dat deze theesoort enzymen remt die door een tumor worden gebruikt om het organisme aan te vallen en uitzaaiingen te ontwikkelen. Nog andere onderzoeken hebben bevestigd dat polifenolen, bepaalde stoffen in groene thee, kankercellen kunnen remmen door de groei van nieuwe bloedvaten tot 70% terug te dringen. Een tumor krijgt daardoor nog slechts 30% van de voeding die ze nodig heeft om verder te kunnen ontwikkelen.

Rode wijn

Rode wijn zou, net zoals groene thee, dankzij polifenolen een waardevolle bescherming tegen kanker kunnen bieden. Verschillende onderzoeken in diverse landen zijn tot deze conclusie gekomen.

Omega-3-vetzuren

Waarschijnlijk zijn omega-3-vetzuren ook in staat om opkomende borstkanker te bestrijden. Volgens het Amerikaans kankerinstituut is er een relatie tussen het afnemen van het risico op borstkanker en het eten van vis en visolie, deze bevatten veel omega-3-vetzuren.

Vitaminen

Er zijn enkele vitaminen die de borsten kunnen beschermen tegen kanker, dankzij hun werking als antioxidant. 

  • vitamine A: komt voor in veel groene bladgroenten zoals broccoli, andijvi, rode biet en spinazie
  • vitamine E: komt vooral voor in soja, noten, kiemgroenten en in koudgeperste plantaardige olie, vooral olijfolie

Tomaten

Tomaten hebben een preventieve werking op het ontstaan van borstkanker dankzij de stof lycopeen, dit is de stof die de rode kleur geeft aan tomaten. Tomatensaus bevat 5 keer meer lycopeen dan tomaten. Dit komt omdat de warmte van het koken de celwanden breekt en er daardoor lycopeen vrijkomt, deze kan ook beter worden opgenomen in het lichaam. Om lycopeen zo goed mogelijk te kunnen opnemen moet u tegelijkertijd een kleine hoeveelheid vet eten.

Groenten en aromatische kruiden

Vlees en vis op de gril bereiden geeft een hoger risico op borstkanker, dit geldt niet voor groenten, groenten kunnen zonder risico op de gril worden bereid omdat plantaardige eiwitten anders reageren dan dierlijke eiwitten. Het meest gezond is het stomen van groenten. Voor de bereiding kunt u de groeten marineren: de ingrediënten van de marinade, azijn, rode wijn of citroen, aromatische kruiden en olie bevatten antioxidanten die ook weer tegen kanker beschermen. Al deze ingrediënten kunnen worden gebruikt om salades en gerechten met rauwe of gekookte groenten te bereiden. Van de verse kruiden bieden koreander en munt een beschermende werking tegen borstkanker, ze zijn rijk aan luteoline dat een kankerremmende werking heeft.